Delegacija Saveta Evrope u poseti Beogradu 1Foto: A. P.

Komitet za monitoring Kongresa lokalnih vlasti Saveta Evrope otpočeo je svoju posetu Beogradu neformalnim koktelom koji je organizovan sinoć u Kombank dvorani.

Članovi Komiteta za monitoring će danas održati sastanak u prestonici Srbije gde će se ispitivati izveštaji o situaciji lokalne i regionalne demokratije u Poljskoj i Republici Moldaviji, kao i izveštaj o izborima za kantonalne skupštine Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovo telo Savet Evrope sastaje se u Beogradu po pozivu koji im je uputio Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin prošle godine u Istambulu.

Domaćini događaja u Beogradu bili su Paunović i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović uz podršku predsednika opštine Stari Grad Marka Bastaća i predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića.

Kako je glavni deo posete održan upravo na opštini Stari grad, gostima iz različitih evropskih država predstavljena je kratka istorija ove gradske četvrti i Beograda uz objašnjenje „ovde je sve počelo“.

Organizatori su na početku koktela poručili da su ponosni na istoriju Beograda kojom su okruženi kao i da je istorijski događaj ugostiti ovakvu delegaciju.

– Retke su prilike da možemo da ugostimo ovako cenjenu delegaciju predstavnika jedne važne institucije kao što je Savet Evrope. Nadamo se da ćete upoznati sve lepote ovog grada, ali i da ćete videti poteškoće sa kojima se susreću naši građani.

Delegacija Saveta Evrope u poseti Beogradu 2
Foto: A. P.

Građani Beograda i Srbije ovih dana protestuju i izražavaju nezadovoljstvo ovim društvom. Oni traže demokratiju, pravdu i bore se za sve one vrednosti na kojima počiva Savet Evrope, navela je Iva Pajić, predstavnica opštine Stari grad u uvodnom obraćanju.

Gosti su mogli da vide i izložbu najzanimljivijih karikatura Predraga Koraksića Koraksa koje su objavljene u listu Danas, a domaćini su ih sproveli kroz izložbu objašnjavajući politički kontekst i aktuelnu situaciju u društvu.

Posle današnjeg celodnevnog sastanka Komiteta za monitoring u beogradskom hotelu Moskva domaćini će se obratiti javnosti sa zaključcima i utiscima sa sastanka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari