Delegacije Srbije i Španije napustile konferenciju EU 1Foto: Bojan Cvejić

Delegacija Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove, koju je predvodio predsednik Žarko Obradović, napustila je danas Međuparlamentarnu konferenciju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj i zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije (EU) zbog neadekvatnog predstavljanja delegacije Kosova.

Delegacija parlamenta Španije takođe je napustila konferenciju jer su institucije iz Prištine bile predstavljene sa zastavom i nazivom Kosovo bez zvezdice, dodaje se u saopštenju.

Konferencija se održava u Beču, u okviru šestomesečnog predsedavanja Austrije Savetom EU.

Srpska delegacija je u sredu, uoči održavanja konferencije, a posle obaveštenja o listi učesnika, uputila zahtev da predstavnici iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju.

Iste stavove imala je i delegacija Parlamenta Španije.

Kako organizator, Parlament Austrije, nije želeo da uvaži zahtev dve delegacije, predstavnici Srbije i Španije napustili su zasedanje, dodaje se u saopštenju Skupštine Srbije.

Organizator nije ispoštovao ni statut Konferencije koji predviđa da status posmatrača mogu imati samo države kandidati za članstvo u EU ili države članice NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari