Demokrate Đilasu duguju još nekoliko miliona dinara 1Foto: BETAPHOTO/ EMIL VAS

Račun Demokratske stranke trenutno je u blokadi za gotovo 73 miliona dinara, pokazuju podaci Narodne banke Srbije.

Koliko DS još duguje svom bivšem lideru Draganu Đilasu, koji je 2015. otkupio stranački dug u vrednosti od oko 50 miliona dinara, juče nismo zvanično uspeli da saznamo, ali prema našim nezvaničnim saznanjima demokrate Đilasu duguju još nekoliko miliona dinara.

Finansije Demokratske stranke ponovo su, posle februara prošle godine, izbile u prvi plan nakon što su članovi Glavnog odbora te partije na poslednjoj sednici odbili da u dnevni red zasedanja uvrste predlog Srboljuba Antića da se razgovara o stanju duga i visini blokade te stranke. Antić je tada rekao da je račun DS u blokadi već pet godina zbog duga od 7,9 miliona evra koji je nastao 2012. u vreme nekadašnjeg predsednika demokrata Borisa Tadića, koji stranački lideri posle njega nisu sanirali.

Antić za Danas kaže da će i dalje insistirati da se o stranačkim finansijama razgovara na Glavnom odboru i dodaje da će pre naredne sednice tražiti da se pripremi neophodan materijal. On navodi da svako ko plaća članarinu mora da ima uvid u finansije stranke i da njegov zahtev nije uperen ni protiv koga, već želja da se uspostavi sistem i odgovornost, a odgovornost je na predsedniku stranke.

Predsednik DS Zoran Lutovac za Danas kaže da nije sporno da se o finansijama razgovara na GO, ali dodaje da inicijativa za dopunu dnevnog reda nije bila u skladu sa pravilnikom te su članovi GO zato glasali da se ona kao tačka ne uvrsti u dnevni red. Lutovac pak nije odgovorio na pitanje koliko DS duguje Đilasu i da li je blokada računa ikakva smetnja reujedinjenju DS o kojem se ovih dana uveliko razgovara. Na ova pitanja je odgovorio da je dug stranke značajno smanjen i da će svi dugovi biti vraćeni. Ni od Đilasa juče nismo dobili odgovor o dugovanjima demokrata.

Računi DS su u blokadi od marta 2013. zbog kredita koji je ta stranka uzela od Razvojne banke Vojvodine u vrednosti od nešto više od 335 miliona dinara, a za potrebe izborne kampanje 2012. Garancije za taj kredit dalo je dvadesetak istaknutih demokrata svojom imovinom. Po gubitku izbora i vlasti, DS se suočila s finansijskom krizom zbog dugova iz kampanje, ali i zbog manje novca koje mesečno dobija iz republičke kase na konto broja poslanika, odnosno osvojenih glasova.

Bivši lider DS Dragan Đilas, odnosno njegova firma „Multikom“ je 2015. otkupila dug koji DS ima prema Razvojnoj banci Vojvodine u iznosu od oko 50 miliona dinara. Kako je Đilas tada objasnio, to je bio jedini način da spreči otuđenje svog i stanova drugih funkcionera stranke, koji su bili pod hipotekom. On je tada procenio da će biti potrebno godinu i po dana da mu DS vrati dug.

Javnost i mediji se od tada dugom demokrata prema Đilasu nije pomno bavila sve do 2018. i izborne kampanje u Beogradu tokom koje je tadašnji predsednik DS Dragan Šutanovac za naš list rekao da su rukovodstva DS posle 2012, tačnije Bojan Pajtić i Dragan Đilas, lošim odlukama stranku devastirali kako u biračkom telu tako i finansijski. Šutanovac je oformio internu radnu grupu koja je napravila izveštaj o finansijskom stanju stranke koji je na nepoznat način dospeo u medije bliske vlasti i u kojem se Pajtić i Đilas optužuju za zloupotrebe, što su obojica negirali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari