Koliko građane košta pregled lekara specijaliste u privatnoj praksi 1Foto: Pixabay/Darko Stojanovic

Pregledi interniste, oftalmologa, ORL, ili neurologa u beogradskim klinikama koštaju između 2.800 do 6.600 dinara, dok isti pregledi u Hrvatskoj koštaju između 40 i 66 evra, u BiH i Crnoj Gori su nekih 30 evra.

Iako je najniža  cena specijalističkog pregleda u Srbiji, u proseku su jeftiniji pregledi i u Sarajevu i u Podgorici.

Obrnuta je situacija u slučaju osnovne krvne slike, koja u laboratorijama u Srbiji može da se dobije za 3,5 evra u proseku, u Hrvatskoj košta četiri evra, a u Crnoj Gori i BiH pet evra.

Kompletan ginekološki pregled u Beogradu košta u proseku 40 evra, pojedine klinike nude ove preglede po ceni od 4.200 dinara, drugi ginekološki pregled sa ultrazvukom naplaćuju 6.000 dinara, dok pojedine privatne ordinacije ovu uslugu naplaćuju i znatno više. Cene variraju i od toga koji lekar pregleda, tako da biranje lekara ili ordinacije može dodatno da košta.

U zemljama regiona, kompletni ginekološki pregledi koštaju od 30 evra naviše. U Hrvatskoj je taj raspon između 43 i 100 evra, dok u Crnoj Gori pregled ginekologa sa ultrazvukom košta 30, dok se PAPA test (koji je kod nas obavezan deo kompletnog pregleda) naplaćuje 15 evra. U BiH kompletan ginekološki pregled košta u proseku 40 evra.

Uz ginekološki i ultrazvuk dojke za žene, naročito starije, jedan od važnijih pregleda je i mamografija, koja u Srbiji košta 5.000 dinara, odnosno 40 evra, koliko je i u Crnoj Gori, dok je u Hrvatskoj za nijansu više – 43 evra, u BiH je ovaj pregled ubedljivo najjeftiniji i košta 25 evra u proseku.

Pregled oftalmologa u našoj zemlji košta 22 do 23 evra, u Hrvatskoj je od 53 do 60 evra, u BiH između 15 i 25, odnosno oko 20 evra u proseku, pokazalo je mini istraživanje Demostata, u kom su u obzir uzete cene iz po tri klinike ili ordinacije u svakoj od analiziranih zemalja.

Srbija je ranijih godina bila poznata kao jedna od omiljenih destinacija za zdravstveni turizam, odnosno naši ljudi koji žive u inostranstvu, ali i stranci, dolazili su u našu zemlju ne bi li lečili zube ili pravili nove jer je ta usluga u privatnom sektoru kod nas daleko povoljnija od one koju imaju u državama u kojima žive, pre svega u razvijenim evropskim zemljama i u Severnoj Americi.

U regionu gledano, cene su na približno sličnom nivou u privatnoj stomatološkoj praksi, tako da pregled zubara kod nas košta između osam i 20 evra, vađenje zuba je od 14 do 19 evra, plombiranje u zavisnosti od veličine kvara je između 20 i 28 evra. Usluga popravke zuba u Hrvatskoj u proseku košta 60 do 70 evra, pregled je 20 evra, vađenje zuba najčešće staje 500 kuna što je 66 evra. Popravka je u Crnoj Gori u proseku 20 do 25 evra, vađenje zuba košta 20 evra, a pregled 10 evra. Komšije iz Bosne i Hercegovine uslugu popravke zuba naplaćuju najjeftinije od 15 do 25 evra, vađenje zuba je 20, a pregled se naplaćuje samo u situaciji kada se “čita” rentgenski snimak i tada košta u proseku 10 konvertibilnih maraka, odnosno pet evra.

Raspon cena najveći je kada se radi o ugradnji implanta, tako da u zavisnosti od ordinacije, ali i kvaliteta implanta koji se ugrađuju – ugradnja jednog u Srbiji može da košta od 300 do 800 evra. Ugradnja implanta u Hrvatskoj najčešće košta od 600 do 800 evra, cene u BiH su od 600 do 750 evra po jednom implantu, dok u nekoliko ordinacija u Crnoj Gori trenutno važe akcijske cene od 300, odnosno 330 evra po jednom. Raspon cena je ogroman, i to najviše zavisi od kvaliteta implanta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari