Direktor kancelarije za KiM: Kurti pretnjama dovodi u pitanje formiranje Zajednice srpskih opština 1Petar Petković Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju (KiM) Petar Petković ocenio je da izjave lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija kojima dovodi u pitanje formiranje Zajednice srpskih opština i Srbiji preti potraživanjem navodne ratne odštete direktno potkopavaju svaku mogućnost i budućnost dijaloga.

„Ovaj zahtev dodatno je apsurdan kada se uzme u obzir da je prema međunarodnom pravu nemoguće da jedna pokrajina potražuje ratnu odštetu od svoje države“, naveo je u pisanom saopštenju Petković.

On ja rekao i da je Beograd ispunio sve međunarodne obaveze i da sa druge strane stola želi pouzdanog sagovornika, koji je spreman da ispuni svoje.

„Zbog toga očekujemo da Priština napusti izbornu i ratničku retoriku i umesto pretnji ‘velikom Albanijom’ ili negiranja svojih obaveza, pristupi formiranju Zajednice srpskih opština onako kako je pre 2894 dana dogovoreno u Briselu, bez naknadnih jednostranih interpretacija“, naveo je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari