DJB: Demokratija u Srbiji više ne postoji, EU potpomogla njenu smrt 1Foto: DJB logo

Pokret Dosta je bilo (DJB) objavio je danas pismo, koje je upućeno građanima država članica Evropske unije, u kojem se navodi da demokratija u Srbiji više ne postoji i da je EU potmogla njenu smrt.

„Demokratija i evropske vrednosti su umrle u Srbiji i na celom Balkanu. Zamenila ih je autokratija, poslušne vodje, kontrola medija, manipulacija biračkim spiskovima i kradje na izborima, zastrašivanje gradjana, kriminal i korupcija, uništavanje vladavine prava, obesmišljavanje Skupštine, i sve ovo uz punu podršku Evropske unije. Iako ovo ima punu podršku vlada vaših zemalja, sigurni smo da nema vašu podršku“, navodi se u pismu.

Ocenjuje se da su mediji pod političkom kontrolom i da su u potpunosti pretvoreni u propagandnu mašineriju vladajuće partije, kao i da Skupština Srbije nije mesto na kome narodni poslanici vode raspravu o važnim političkim pitanjima.

Dodaje se da je izborni proces izmanipulisan, da se glasači ucenjuju i da birački spiskovi sadrže na stotine hiljada umrlih lica, ali i da korupcija cveta i da se u javnom sektoru zapošljavaju ljudi isključivo po političkoj lojalnosti.

U pismu se navodi da je zato neshvatljiva „doslednost“ s kojom države članice EU nisu samo propustile da zaštite demokratiju u Srbiji, već su umesto toga „promovisale autokratski režim koji je demokratiju ukinuo“.

„Ukoliko su nam demokratski principi važni, pravac u kome Srbija ide nikako se ne može nazvati ‘dobrim’. Jedini pravac u kome Srbija ide je – pravac koji vodi u otvorenu diktaturu“, ocenili su u DJB i dodali da „nijedna država članica EU u sopstvenoj zemlji nikad ne bi dozvolila bilo šta od onoga što smatra – dobrim pravcem za Srbiju“.

Iz tog pokreta su naveli da je Evropi potreban drugačiji projekat, zasnovan na demokratiji, evropskim vrednostima i suverenitetu država Evrope i da će u maju gradjani imati priliku da kažu „ne“ EU birokratama.

„Gradjani Srbije, kao toliko puta do sada, stoje i stajaće uz građane Evrope kojima demokratija i evropske vrednosti nisu samo prazne političke reči EU birokrata i političara na vlasti, već nasušna potreba svih gradjana. EU nije Evropa. EU je zlo koje podržava zlo na Balkanu“, stoji u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari