DJB podneo žalbu Šabiću 1Foto: Medija centar

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da je podneo žalbu povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću zbog odbijanja Kancelarije za Kosovo i Metohiju da odgovori na njihov zahtev da im dostavi podatke o imovini Republike Srbije na Kosovu i Metohiji.

DJB je podsetio da se 27. jula, posle medijskih izveštaja da je šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio da Kancelarija poseduje sveobuhvatnu bazu podataka državne, društvene, zadružne i ostalih oblika srpske imovine na Kosovu, obratio Kancelariji zahtevom da im dostavi te podatke.

Umesto traženih podataka, 2. avgusta DJB je dobio obaveštenje od Đurića da Kancelarija „ne vodi jedinstvenu evidenciju nepokretnosti u javnoj svojini“, piše u saopštenju DJB. Marko Đurić ili obmanjuje građane Srbije da Kancelarija ima podatke o imovini ili krije te podatke od javnosti, čime stvara pogodno tlo za protivzakonito poklanjanje imovine srpskih građana, preduzeća i države Srbije Prištini, piše u saopštenju.

DJB od svog osnivanja 2014. godine insistira na popisu i proceni imovine Republike Srbije, posebno imovine na Kosovu i Metohiji, kao i na izradi ličnih karata svih državnih i društvenih preduzeća u Srbiji. Na osnovu takvog popisa je moguće obračunati vrednost srpske imovine na Kosovu i Metohiji koja se meri desetinama milijardi dolara i sprečiti pljačke i manipulacije državnom imovinom. U DJB ističu da je rešenje imovinskog pitanja preduslov za rešavanje svih ostalih pitanja koja se odnose na Kosovo i Metohiju.

DJB je apelovao na Đurića da poštuje Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a ako nema te podatke onda da se javno izvini građanima Srbije što ih je obmanjivao, piše u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari