DJB zahteva ukidanje produžene mere zabrane kretanja vikendom 1Foto: Beta/Milan Timotić

Pokret Dosta je bilo (đB) zatražio je danas da vlast ukine „protivustavnu“ meru o zabrani kretanja građana između 13.00 sati u subotu i 5.00 sati u ponedeljak ujutro, uvedenu u borbi protiv pandemije korona virusa.

„Ova mera nema nikakvo opravdanje. Virus se prenosi kontaktom sa zaražene osobe na drugog čoveka najčešće preko kapljica kašlja. Virus se ne prenosi vazduhom. Najvažnija mera protiv širenja virusa je držanje odstojanja i izvegavanje kontakta. Šetnja po gradskim ulicama i parkovima, ako ljudi drže odstojanje, ne ugrožava nikoga“, navodi se u saopštenju đB.

Ističe se da vlast bez ikakve parlamentarne kontrole ukida prava i slobode građana u meri koja je preterana za situaciju u kojoj se Srbija nalazi i dodaje da će to imati „katastrofalne posledice“ po privredu zemlje, a nikakav efekat na odbranu nacije od virusa.

Taj pokret navodi da je korona virus još uvek nepoznanica i da zato zateva mere opreza, ali da se, navodno, sve više lekara i stručnjaka javlja i javno govori da je reakcija političara na virus drastična, potpuno neopravdana i da virus nije ni približno toliko ni zarazan ni opasan „koliko političari i nadri-lekari iz Svetske zdravstvene organizacije uveravaju da jeste“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari