Austrija do kraja juna ukida sve kovid mere 1Foto: Pixabay/OrnaW

Gotovo tri godine od početka pandemije, austrijska vlada odlučila je da objavi njen formalni kraj.

Ministar zdravlja Johanes Rauh i ministarka za ustavna pitanja Republike Austrije Karoline Edtstadler objavili su u sredu kraj pandemije.

To je „istorijska odluka”, rekao je Rauh u obraćanju javnosti, poput „izlaska iz kriznog režima” i dodao da „pandemija odlazi, ali virus ostaje i moći ćemo da se nosimo sa njim”, prenosi Kurier.

Rauh je rekao i da se mere privode kraju i u drugim zemljama. U Nemačkoj je predviđeno da se mere okončaju 7. aprila.

Završetak mera će se odvijati „normalno kroz procenu“. Povratak na skupštinski način rada je demokratska obaveza“, naglasio je Rauh. Edtstadler je podsetio na blokade iz 2020: „Naučili smo da je balansiranje osnovnih prava moguće, ali i bolno“.

Podsetimo: 25. februara 2020. registrovane su prve dve infekcije koronom u Austriji. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta 2020. proglasila epidemiju pandemijom.

A u petak, 13. marta 2020. godine, tadašnji kancelar Sebastijan Kurc najavio je da će zemlja biti u izolaciji od ponedeljka, 16. marta 2020. Usledilo ih je nekoliko, najkasnije na prelazu iz 2021. u 2022. godinu.

Tretiranje korone kao obične bolesti

Od početka pandemije u Austriji je registrovano 5,78 miliona zaraženih koronom, a do sada je od zaraze umrlo više od 21.000 ljudi. U međuvremenu, imunitet protiv virusa u populaciji zbog mešavine vakcinacija i infekcija je toliko visok da je javnozdravstvena politika u stanju da tretira korona infekcije kao normalnu bolest.

Četiri vakcinacije plus jedna infekcija smatraju se najboljom mogućom zaštitom, a sada postoje lekovi koji bi trebalo da spreče pogoršanje bolesti.

Izbegnuta je opasnost od kolapsa zdravstvenog sistema i nemogućnosti lečenja zaraženih zbog preopterećenosti. Ovo navodi saveznu vladu da zvanično proglasi pandemiju završenom i da leči kovid infekcije, kao i druge bolesti.

Kako nastaviti?

Zakon o merama protiv COVID-19 ističe 30. juna. Ovo je ujedno i zakonska „tačka na i“ za pandemiju. Podsetimo, ovaj zakon je ovlastio ministra zdravlja da propisuje ograničenja kretanja stanovništva. Pooštrene mere na pokrajinskom nivou takođe su bile moguće samo na osnovu ovog zakona.

Tako, na primer, grad Beč ne može samovoljno da nametne obavezu nošenja maski u javnom prevozu od 30. juna, kao što je to bio slučaj do sada. Svi propisi kao što su obaveza nošenja maski i testiranja prestaju svuda i zauvek 30. juna 2023. godine.

Savezna vlada će 30. aprila 2023. ukinuti obavezu nošenja maski u osetljivim područjima kao što su starački domovi, bolnice i apoteke.

Pretvaranje korone u normalnu bolest znači da, prema ministru zdravlja Johanesu Rauhu, lekovi i vakcinacije treba da budu besplatni. Testovi bi takođe trebali ostati besplatni za ljude sa simptomima.

Ubuduće pacijenti sa simptomima treba da odu kod lekara, da se tamo testiraju i da dobiju odgovarajuće lekove u slučaju korona infekcije. Još nije sasvim jasno kako će se sprovoditi kampanje vakcinacije, jer svako ima različite imunološke situacije (mešavina vakcinacija i infekcija).

Zbog toga se ova vakcinacija protiv korone ne može jednostavno uključiti u vakcinu protiv sezonskog gripa. Planirane su konsultacije sa međunarodnim stručnjacima o preporukama za vakcinaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.