Đilas drži otvorena vrata za DS i PSG 1Foto: FoNet/ Marija Đoković

Poruka koju je Đilas juče poslao svedoči o tome da su vrata Saveza za Srbiju i dalje otvorena za Pokret slobodnih građana, ali i za Demokratsku stranku, jer će nakon izbora u DS pitanje pridruživanja tom savezu ponovo izbiti na površinu…

… ocenjuje politički analitičar Bojan Klačar komentarišući izjavu Dragana Đilasa da je odustao od svih funkcija u Savezu za Srbiju, kako ne bi bilo reči da on traži funkciju za sebe.

Klačar navodi da je izvesno da Đilas želi da okupi što je moguće širi savez, te zbog toga hoće da otkloni sve prepreke koje bi to mogle da onemoguće. On potez bivšeg gradonačelnika i lidera DS vidi kao pozitivan, ali smatra da bi sa druge strane bilo potpuno politički opravdano i legitimno da on u tom savezu obavlja neku od ključnih funkcija.

– Činjenica je da je gro izbornog rezultata koalicije okupljene oko Đilasa na izborima u Beogradu upravo njegov produkt. Zato je potpuno prirodno da neko ko je generisao taj izborni rezultat bude deo ili predvodnik buduće koalicije. Sama Đilasova ideja da bude menadžer saveza, po mom sudu, nije trebalo da bude dočekana negativnim komentarima od njegovog nekadašnjeg koalicionog partnera – kaže Klačar.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ističe da je izjava Dragana Đilasa korektna, zbog toga što postoji ideja da se formira savez u kome neće biti lidera, te gde će svi biti ravnopravni. Po njegovim rečima, razgovori o formiranju Saveza za Srbiju su u završnoj fazi i on veruje da će se ujedinjena opozicija u budućnosti suprotstaviti režimu Aleksandra Vučića, ne zarad vlasti, već radi spasa Srbije.

Upitan da li smatra da će nakon ovakvog poteza Đilasa, prvi čovek PSG Saša Janković ublažiti stav i vratiti se za pregovorački sto, Aleksić odgovara da veruje da će do sledećih izbora, ma kada oni budu bili, gotovo svi koji čine iskrenu opoziciju biti u Savezu. On naglašava da to što je Saša Janković u jednom trenutku kazao da neće biti deo Saveza nije definitivna odluka i očekuje da će im se PSG ali i demokrate u jednom trenutku pridružiti.

Borko Stefanović, prvi čovek pokreta Levica Srbije, tvrdi da je PSG mesecima unazad znao da je poslednji predlog statuta Saveza da nema lidera, te da je Đilas ranije slao i zvanični dopis u kome stoji da će sve odluke donositi po principu konsenzusa i jednakosti. Po njegovom mišljenju, Đilas je jučerašnjom izjavom samo još jednom pokazao da se Savez ne formira kako bi neko bio lider, već zato da se opozicija ujedini.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović saglasan je sa našim prethodnim sagovornikom i poručuje da je od prvog kontakta sa Đilasom od kada je, na njegovo zadovoljstvo, odlučio da se vrati u politiku, znao da on to ne radi iz ličnog razloga, već da pomogne Srbiji.

– Činjenica da je on trebao da bude menadžer Saveza meni nije smetala, jer smatra da neko treba ozbiljno da se bavi organizacijom, ali je u jednom momentu izgledalo da će to sa strane loše zvučati, pa se Đilas bez ikakvih problema odrekao funkcije. Nije nužno da on bude menadžer, ali mislim da bi trebao da igra jednu od ključnih uloga u Savezu, iako će to biti organizacija ravnopravnih učesnika – naglasio je Veselinović i dodao da se političke organizacije koje odluče da im se pridruže neće meriti prema tome ko je veći ili jači, odnosno ko je više levo ili desno, jer su svi okrenuti istom cilju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari