Đilas, Jeremić i Janković: Nismo organizatori bunta 1Foto: Marija Đoković

Lideri opozicije Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Saša Janković demantuju za Danas tvrdnje koje se već nekoliko dana „vrte“ u prorežimskim medijima da su organizatori blokada saobraćajnica širom Srbije zbog cene goriva, ali ističu da u potpunosti shvataju i podržavaju zahteve demonstranata.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče da će „Vlada razmotriti primedbe demonstranata tek kad budu prestali nasilni protesti, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić konstatovao je da su „blokade saobraćaja politički motivisane“.

Dragan Đilas, inicijator formiranja Saveza za Srbiju, kaže za Danas da „režim na čelu sa Vučićem sve više pokazuje nemoć i nerazumevanje prema građanima kojima ne mogu da obezbede bar minimalne uslove za normalan život“.

– U maniru klasičnih diktatorskih režima, koristeći prljavu propagandu, i dalje dele Srbiju. Vučić i njegovi portparoli ne razumeju šta znači građanski protest, jer nikad u toku bavljenja politikom nisu bili na toj strani. Ni na koji način nisam uključen u proteste, ali kao građanin razumem i podržavam svaku vrstu građanskog bunta protiv vlasti, koja je gluva i slepa na to kako teško živi narod, navodi Đilas.

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke, komentariše za Danas da „Aleksandar Vučić, razjaren legitimnim protestom, s pravom nezadovoljnih građana, kukavički optužuje druge za sopstvene greške i neuspehe“.

– Stvar je jednostavna – Vučić može da smanji akcize na gorivo, ali neće, iz samozaljubljenosti u figuru svemoćnog vođe kome niko ne sme da prigovara i od njega traži da nešto uradi – makar to bilo potpuno razumljivo. Vučićev inat blokira puteve, a ne opozicija. Narodna stranka nije učestvovala u organizaciji protesta, a da jeste, ne bismo to krili. Mi imamo razumevanja za proteste i uvek ćemo biti na strani naroda. Što se tiče bezočnih napada na mene lično, koje Vučić sprovodi preko svih svojih poslušničkih medija, naravno bez ikakvih dokaza, moj odgovor je da me neće ućutkati. Nastaviću da ukazujem na njegovu pogubnu nameru da preda Kosovu i Metohiji stolicu u UN i tako dobije međunarodnu podršku za narednih nekoliko godina svoje samovolje na vlasti, poručuje Jeremić.

Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, kaže za Danas da je „samo jedno bitno, toliko je očigledno da se vlast plaši svakog protesta zbog debelo nečiste savesti“.

– Podržavam proteste i članovi Pokreta učestvuju u njima jer ljudi više ne mogu da sastave kraj s krajem, a vlast ih, čak, više ne laže da će dobro živeti, nego vređa zdrav razum, ubeđujući nas da smo već u „zlatnom dobu“. Da imam odgovornost za državnu politiku, smanjio bih akcize i pomogao ljudima da ublaže novčani udar posle svakog poskupljenja na svetskom tržištu. Ionako povećanje cena neće doneti ni dinar više u državni budžet – posle granice siromaštva koja je odavno pređena, više cene znače manju potrošnju, te je novca isto. A da ja organizujem proteste, razmotrio bih da građanima ne nestaje benzin na mostovima, već ispred Vlade, opština i svih organa vlasti. Što manje partijskih funkcionera i botova do njih dođe, manju štetu će da naprave, ističe Janković.

Predsednik Vučić je na otvaranju logističkog centra kompanije „Lidl“ u Novoj Pazovi juče izjavio da „neće odgovarati na pritiske sa ulice, kao i da niko više neće moći da blokira auto-put bez posledica“.

– Nasilje više nećemo dozvoliti. Sam nosim deo krivice što sam molim Vladu da sve pusti… U ponedeljak je brutalno prebijen običan građanin nakon što je pitao zbog čega je put blokiran… Ovakvo nasilje na političkim skupovima nismo videli u proteklih deset godina, rekao je Vučić, koji je pokazao „ukaz bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića kojim su svojevremeno akcize na gorivo povećane za 54 odsto“, navodeći da se „tako visoko povećanje nikada nije dogodilo u njegovom mandatu.

Povodom ove izjave, juče se posle dužeg vremena oglasila Tadićeva SDS saopštenjem u kome se zaključuje da Vučić „sopstvene ekonomske odluke objašnjava odlukama bivše vlasti od pre deset godina“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari