Đilas Lončaru: Umesto bacanja novca u gondolu uložite u zdravstvo 1Dragan Đilas Foto: Beta/Milan Obradović

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je danas da umesto bacanja stotina miliona evra na izgradnju fudbalskih stadiona, auto-puta do Prištine, gondole, jarbola, novac treba uložiti u razvoj i u plate lekara, nastavnika, medicinskih sestara, kvalifikovanih radnika.

„Samo tako će oni ostati ovde i samo tako ćemo postati pravednije i slobodnije društvo“, rekao je Đilas, u saopštenju povodom izjave ministra zdravstva Zlatibora Lončara o rastu plata u zdravstvu, kojom je reagovao na ranije Đilasove kritike.

Đilas je rekao da Ločar u pokušaju da opravda katastrofalan položaj zdravstvenih radnika poredi dinarske plate u 2009. i 2019. godini, navodeći kako je plata lekara porasla sa 50.000 na 69.000 dinara.

„Zaboravlja ministar inflaciju i kurs. Da se setio toga, shvatio bi da je plata porasla sa 533 na 590 evra, a medicinskih sestara sa 321 na 355 evra. Možda je nekome uspeh povećanje od 57 evra, odnosno 34 evra za deset godina“, naveo je Đilas.

On je dodao da rast plata u zdravstvu ne menja činjenicu da je plata lekara u Rumuniji 1.960 evra, odnosno tri puta veća nego u Srbiji, i upitao da li „zaista neko misli da je Rumunija tri puta bogatija zemlja od Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari