Đilas: Savez za Srbiju ostaje pri bojkotu 1Foto: Miroslav Dragojević

Savez za Srbiju odnosno nijedna stranka ni pokret koji čine Savez nece učestvovati na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima, izričit je u izjavi za Danas predsedavajući Saveza Dragan Đilas, nakon što je udruženje „1 od 5 miliona“ objavilo mogućnost da uprkos najavljenom bojkotu izađe na izbore.

Posle te najave u javnosti se odmah počelo sa spekulacijama da će liste „1 od 5 miliona“, pogotovo na lokalnim izborima, biti samo maska za izlazak na izbore članica Saveza.

Po toj teoriji, na listama „1 od 5 miliona“ našli bi se ljudi iz partija koje čine Savez, ali i oni koji su mesecima unazad organizovali šetnje u gradovima Srbije, na čiju lojalnost članice Saveza računaju i u budućnosti.

Đilas takve tvrdnje smatra neistinama.

– To što takve tvrdnje iznose Aleksandar Martinović (poslanik SNS) i Tanja Macura (članica Predsedništva SMS) je najbolji dokaz da to nema veze sa istinom – ukazuje Đilas.

Da je to naprednjačka laž za naš list kaže i Janko Veselinović, jedan od lidera Saveza.

Priče o tome da će članice Saveza naći način da na izbore izađu nisu nove, a podstaknute su i kada je tokom prošlog leta u nekoliko beogradskih opština registrovane organizacije pod imenom „1 od 5 miliona“ i to na Vračaru, Novom Beogradu, Voždovcu i Savskom vencu.

Bogdan Tatić, jedan od osnivača „1 od 5 miliona – Vračar“ uz predstavnike SDS i Narodne stranke u toj opštini, za Danas kaže da je pomenuta organizacija registrovana zbog jasne namere da se brend zaštiti jer su demokrate na Vračaru imale loše iskustvo pred izbore 2016. kada su im naprednjaci ukrali ime liste i registrovali ga.

Tatić, koji je i predsednik opštinskog odbora DS Vračar, navodi da njega, kada je reč o bojkotu izbora obavezuje odluka DS o bojkotu, te da nema mesta strahu da će registrovana organizacija sa Vračara biti bilo kakva smetnja ili konkurencija listi koju eventualno bude imalo udruženje „1 od 5 miliona“.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević za naš list procenjuje da opozicija neće i ne sme da zakulisno izađe na izbore jer bi to bilo totalno ofiranje.

On ukazuje da su stvari naopako postavljene „jer je besmisleno uslovljavati potpisnike Sporazuma s narodom da moraju da bojkotuju izbore na sva tri nivoa“ (lokalni, pokrajinski, državni).

– Razumeo bih da se potpis na Sporazum odnosi na parlamentarne izbore. Opozicija, koja s pravom ne želi da izađe na izbore pod nenormalnim izbornim uslovima, morala je da vodi računa da će lokalni i parlamentarni izbori biti istog dana. Sada imamo paradoksalnu situaciju da jače političke organizacije iz Saveza za Srbiju uslovljavaju male političke organizacije ili delove svojih organizacija, koje su igrom slučaja na vlasti na lokalu, da bojkotuju izbore. Ima li išta paradoksalnije da neki Zelenović, Stamatović, Paunović, Šapić, Bastać bez borbe izgube opštine na kojima SNS do sada zakulisnim radnjama nije uspela da preuzme vlast. To je besmisleno – ukazuje on.

Milivojević smatra da potpisnici Sporazuma i ostale političke organizacije sada ponovo treba da razgovaraju.

– Iz tih razgovora proizašla bi suvislija rešenja od onih koja se predstavljaju na Pinku i ostalim vučićoidima a u kojima se seiri kako se opozicija ponovo posvađala i kao će izaći na izbore pod maskom ovih devojaka i momaka iz „1 od 5 miliona“. Mislim da oni to neće uraditi i da to nije tema. Treba ponovo sesti i razgovarati o šta se uradilo iz Sporazuma s narodom. Jedan od kompromisa može da bude da opozicija nastavi da insistira na odlaganju parlamentarnih izbora najmanje za šest meseci dok se ne stvore normalni uslovi. Istovremeno, znak dobre volje može da bude eventualni izlazak na lokalne izbore koji bi bili dobar test za mogućnosti opozicije – zaključuje Milivojević.

Uoči objave udruženja „1 od 5 miliona“ da bi mogli da izađu na izbore, članice Saveza radile su na velikoj konvenciji na kojoj bi se objavila druga faza kampanje bojkota u kojoj će predstavnici Saveza, kako nam je nezvanično rečeno, obići svako selo i kuću jer nemaju pristup medijima i javnom servisu. Prema našim saznanjima, od tog skupa se nije odustalo uprkos potresu koji je zadrmao političku scenu zbog stava „1 od 5 miliona“.

U ponedeljak sastanak bojkotaša

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, u ponedeljak 27. januara biće održan sastanak stranaka koje su proglasile bojkot. Naši izvori navode da se razgovor organizuje u prostorijama Ne davimo Beograd.

„Sastanak se održava povodom najnovijih previranja u opoziciji, kako bi se razjasnile nesuglasice izazvane mogućim učešćem „1 od 5 miliona“ na izborima. Pozvani su svi koji su dosad najavili bojkot“, ističu sagovornici Danasa.

Podsetimo, bojkot su proglasili SZS, NDB i pojedine članica Građanskog fronta, PSG, dok SDS i DJB podržavaju bojkot.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari