Đilas: verujem da ćemo stati iza jednog kandidata na predsedničkim izborima 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Savez za Srbiju je juče i zvanično prestao da postoji, a odluku o formiranju nove političke organizacije pod nazivom Udružena opozicija Srbije potpisalo je 12 političkih subjekata.

To su od prethodnih osnivača SZS Demokratska stranka, Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Pokret za preokret, Udruženje sindikata Sloga.

Pridruženi član SZS bio je i Narodni pokret Srba sa KiM Otadžbina koji je juče pristupio UOS.

Pristupili su još Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara, Građanska platforma (bivši poslanici Jovan Jovanovi i Sonja Pavlović), Državotvorni pokret Srbije (Slobodan Samardžić), Pokret slobodna Srbija (otcepljeno krilo PSG), Šumadijska regija (Saša Milenić), kao i bivši samostalni poslanik i uredni Nove srpske političke misli.

Od osnivača UOS nisu pristupile Dveri Boška Obradovića. Janko Veselinović je naveo da je UOS formiran samo sa jednim ciljem – „smena nestručnog, bahatog, korumpiranog režima zasnovanog na samovolji jednog čoveka“.

Dodao je da će se „u borbi za demokratsko društvo borićemo se svim raspoloživim sredstvima nenasilne političke borbe, koja uključuje i sve oblike građanske neposlušnosti“.

„Obavezujemo se da ćemo se, svesni ideoloških razlika, boriti za uspostavljanje slobodnog društva i demokratskog poretka. Pozivamo sve političke organizacije koje dele iste ideje i koje su se do sada ponašale na sličan način u borbi protiv režima Aleksandra Vučića, da nam se u narednom periodu pridruže“, poručio je Janko Veselinović.

„Imaćemo zajedničkog kandidata za predsedničke izbore, imaćemo i zajedničku listu za vanredne parlamentarne izbore i zajedničku listu za lokalne izbore, ali pre toga mora da se izborimo za fer i poštene izbore i da se naš glas čuje na Javnom servisu“, objasnio je za Danas lider Janko Veselinović.

Dodao je da je UOS spreman za saradnju sa svim političkim organizacijama koje nisu sarađivale sa režimom, ali ne i sa organizacijama koje vode ljudi koji su bili za izlazak na, kako je istakao, lažne izbore.

Naveo je da su u Dverima Boška Obradovića sami doneli odluku da ne bude u članstvu Udružene opozicije Srbije, iako je UOS otvoren za saradnju sa njima.

Prema rečima Zorana Lutovca, predsednika Demokratske stranke, SZS je „učinio mnogo i postavio dobar temelj za ono što nam sledi – da se najzad izborimo za prvi korak u promeni Srbije, a to su slobodni i pošteni izbori“.

„SZS je podrazumevao neku vrstu federalne strukture, a UOS se može nazvati, uslovno rečeno, konfederalnom strukturom koja omogućava širi manevarski prostor da pridobijemo podršku građana. Ovo je pre svega okrenuto građanima, ka tome da nezadovoljstvo koje postoji u Srbiji, a većinsko je, artikulišemo na najprihvatljiviji način velikom broju građana – od desnice do levice“, rekao je Lutovac i dodao da je želja i da se opoziciono delovanje i saradnja podigne na viši nivo.

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, ocenio je da je SZS prerastao u širu organizaciju, jer je danas u Srbiji u kojoj režim „sprovodi moderni fašizam“ neophodan širok front.

Prema njegovim rečima, nijedna organizacija pojedinačno nije u stanju da takvom režimu nanese ozbiljniji udarac.

„Verujem da će se UOS izboriti za fer i poštene izbore, da ćemo na tim izborma moći da učestvujemo i verujem da ćemo stati iza jednog kandidata na predsedničkim izborima. Nisam siguran da će ovaj režim u ovom stanju i na vlasti dočekati datum predsedničkih izbora“, rekao je Đilas.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić poručio je da nema nikakve sumnje da će Udružena opozicija Srbije imati zajedničkog predsedničkog kandidata i da će na budućim izborima, kad god se oni dogode, učestvovati zajedno.

Jeremić je dodao da je SZS odigrao važnu ulogu u prošlosti i mnogo doprineo uspehu kampanje bojkota, ali nije bio u stanju da na izborima odnese pobedu nad režimom Aleksandra Vučića pod postojećim okolnostima neslobode i potpune privatizacije institucija države.

„Pošto nije uspeo da pobedi i ne bi to uspeo ni u budućnosti, bila je neophodna promena. Ovo je ta promena. Nadam se da će se opozicioni front u budućnosti još više širiti“, zaključio je Jeremić dodajući da je cilj UOS i da glasove na fer izborima prebroji i odbrani. On je posebno naglasio da oni žele da do promena u Srbiji dođe na izborima i da je ovo dobar korak u dobrom pravcu.

Klačar: Isticanje ekskluziviteta

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, kaže za Danas da je UOS logičan nastavak posle političkih događaja iz maja i juna, ali i rezultata izbora odnosno bojkota.

„U maju je bilo jasno da će SZS teško nastaviti svoju misiju i da će posle izbora ili nestati ili dobiti neku drugačiju formu. Ideja opozicionih lidera je da osnivanjem UOS adresiraju kritike koje su bile na račun Dveri i zato one nisu deo tog aranžmana i da iz čvršćeg saveza (SZS) pređu u fleksibilniju formu udruživanja (UOS). Izbacivanjem Dveri dobijaju više prostora da se obrate svojim biračima, dok labavija forma udruživanja najviše pogoduje strankama koje imaju kapacitete u okviru UOS a to su, pre svega, SSP i NS. Koliko god bilo razlika, međutim, uočljive su i brojne sličnosti, a one se ogledaju u forsiranju istog narativa i istih tema, ekskluzivnosti udruživanja (samo oni koji su bojkotovali izbore mogu da budu deo ovog udruživanja) i izostanka suštinske debate među opozicijom kako je najbolje nastupiti na izborima 2022. Tako već sada tri važne stranke nisu deo ovog saveza a to su SDS, PSG i Inicijativa Ne davimo Beograd“, ističe Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari