Đilas: Vučić je iza kriminalne grupe koja falsifikuje dokumenta 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOŽIĆ

Organizovana kriminalna grupa, iza koje stoji Aleksandar Vučić, predsednik SNS koji obavlja i funkciju predsednika države, falsifikovala je dokumente sa ciljem da se obmane javnost i predstavi joj se da na Mauricijusu imam račun na kojem je 5,7 miliona evra.

Protiv članova te grupe podneću krivične prijave za falsifikovanje dokumenata za šta je zaprećena zatvorska kazna od pet godina, rekao je Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, na jučerašnjoj konferenciji za novinare koja je zainteresovala više novinara od mnogih konferencija pre ove, a najviše one koji rade u tabloidima.

Đilas je najavio krivične prijave protiv Milorada Vučelića, glavnog urednika Večernjih novosti, koje su u sredu objavile sporni tekst u kojem se tvrdi da Đilas u Dojče banci na Mauricijusu ima račun na kojem je 5,7 miliona evra. Prijava će biti podneta i protiv istraživačkog tima ove novine, zatim i Vladanke Malović iz SNS, koja je najavila na Tviteru sporni tekst ovih novina, ministra Siniše Malog, svih koji su ove tvrdnje objavljivali, kao i protiv Vučića, koji je još u čevrtak prošle nedelje najavio ovaj tekst, i prema Đilasovim rečima stoji iza svega.

Prema našim nezvaničnim saznanjima, Đilas će prijave podneti verovatno početkom sledeće nedelje.

On je novinarima predstavio i nekoliko dokaza koji, kako je naveo, pokazuju da su objavljeni dokumenti u Novostima falsifikovani. Prema njegovim rečima, nije moguće da firma Ascanijus, koja se dovodi u vezu sa njim, ima račun na Mauricijusu u Dojče banci jer Dojče banka na tom ostrvu ne radi od 7. decembra 2018.

Za drugi dokaz o nepostojanju Dojče banke na Mauricijusu, Đilas navodi da kada se pozove broj telefona sa sajta banke, dobija se obaveštenje da je broj nevažeći.

– Telefoni nisu u upotrebi i ne postoji nikakva mogućnost da ova banka u decembru 2020. izda ovakav papir gde stoji ovaj iznos i ovakva transakcija. Što se tiče kompanije Ascanijus, koju pokušavaju da dovedu u vezu sa mnom ovim falsifikovanim papirom, to je kompanija koja postoji od 2011. čiji je vlasnik ovaj čovek – Fared Sobadar. Videćete da između ovog čoveka i mene nema nikakve sličnosti – naveo je Đilas, pokazujući fotografiju vlasnika firme. Kako je dodao, „ta kompanija je u 2019. preko svog računa imala promet od samo 21.000 evra, i ne postoji nikakva mogućnost da ima ovih 5,7 miliona evra, kako su objavile Večernje novosti, a kasnije u organizovanoj hajki ponovili svi ostali mediji pod kontrolom Aleksandra Vučića i SNS“.

Prema njegovim rečima, kada je neko na Tviteru pokazao da je Dojče banka ugašena na pomenutom ostrvu, onda se izašlo sa informacijom da je reč o banci Dojče sekjuritis Mauricijus u kojoj je novac. Đilas je pokazao zvanični spisak svih banaka koje su registrovane i koje rade na Mauricijusu, gde nema ove banke.

Đilas: Vučić je iza kriminalne grupe koja falsifikuje dokumenta 2

Kao poslednji dokaz falsifikovanja objavljenih dokumenata, Đilas je naveo podatak u vezi sa sviftom, odnosno zaštićenim kanalom komunikacije među bankama u kojem svaka banka ima svoj kod pri svakoj poruci u kojoj su transferi novca, uplate, isplate, razne poruke, upiti, zaduženja.

– Možete videti da taj svift kod za Dojče banku više nije aktivan i on se ne može koristiti. Iz svega toga više je nego jasno da je u pitanju falsifikat – ukazao je predsednik SSP.

On je najavio je da će se u naredna dva dana obratiti i Dojče banci u čijoj filijali na Mauricijusu navodno ima devizni račun.

Kada je reč o kompaniji i računima u Švajcarskoj, gde tabloidi takođe tvrde da ima račune, Đilas je rekao da nema privatan račun, već da postoji kompanija koju je 2014. osnovala njegova kompanija iz Beograda, i koja legalno posluje već sedam godina.

Dan posle

Na pitanja novinarke iz Večernjih novosti i novinara Srpskog telegrafa, ali i pojedinih drugih tabloida, Đilas je uzvratio da će im odgovoriti ukoliko mu se prvo upute izvinjenje zbog svih lažnih napisa o njemu. Prethodno je rekao i da je za godinu dana njegovo ime pomenuto više od 14.000 puta, ili oko 40 puta dnevno i pročitao neke od ružnih i uvredljivih napisa. Između ostalog, rekao je i da se oni koji lažu i upotrebljavaju takve laži ugrožavaju živote ljudi, te da su na konferenciju došli kao građani. Đilas je takođe poručio i da se Vučiću poslednji put obraća, i u dužem izlaganju ocenio je da je politika u Srbiji pretvorena u mržnju, da je Vučić ostao usamljen i na međunarodnoj sceni, da je prigrabio svu moć i zarobio i zadužio zemlju i građane, uništio sve institucije, te da se naposletku, njih dvojica mogu sresti i pričati ponovo samo na pravednom suđenju za ta nedela, u kome bio lider SSP bio svedok. Đilas je najavio i da će kroz nekoliko dana objaviti program pod nazivom „Dan posle“ Vučića. P. D.

Dojče banka nema račune na Mauricijusu

Dojče banka demantovala je postojanje bilo kakve svoje transakcije u decembru prošle godine, prenosi N1. „Krajem 2018. godine Dojče banka je vratila svoju licencu za rad na Mauricijusu i od tada ne vodi nijedan račun za klijente u ovoj zemlji, potvrdila je za N1 Dojče banka u Frankfurtu. Prema odgovorima koji su redakciji N1 dostavljeni iz sedišta Dojče banke u Frankfurtu, u decembru 2020. godine nije moglo da bude transakcija po računima klijenata u njenoj banci na Mauricijusu.

REAGOVANJA

* Vladanka Malović, članica Predsedništva SNS: Hvala ti mnogo na svemu što si pokazao danas. Sve su svi videli. Ne samo da ne znaš ni da pročitaš sa papira šta su ti drugi pisali, ti, bedna kukavice, novinare etiketiraš i crtaš im metu na čelo, a ni na jedno pitanje ne smeš da odgovoriš. Ljigo tajkunska, ti ćeš nekome da pretiš? Tek će narod da vidi da imaš, ne pet, već stotine miliona evra na raznim destinacijama po svetu i gde sve kriješ opljačkane pare. Kukavice i lažovčino, dobrodošao u klub Hrkalović, Kokeze i onog debelog što voli da spava sa dečacima, ni na poligraf ne smeš. Najzad, lopovčino, jedva čekam da me tužiš.“

* Novosti su juče na svom portalu nastavile sa objavama navodnih dokumenta o Đilasovim računima, ali u Hongkongu. „Ovaj račun nalazi se u Bank of China (Honkong) LTD, a prema izvodu od 12. decembra prošle godine, na njemu je bila suma od 3.269.061,65 evra! U dokumentu koji objavljujemo, kao vlasnik računa navodi se One ibc Limited. A reč je o korporaciji koja se bavi pružanjem usluga otvaranja računa i investicionim savetovanjem. Korisnik računa je Multikom open LTD. Međutim, Dragan Đilas naveden je kao osoba koja je ovlašćena da upravlja računom i obavlja sve transakcije. Njegov potpis je – registrovan“, tvrde na portalu Novosti.

* Marinika Tepić iz SSP: Siniša Mali i BIA podvalili Vučiću falsifikate o Đilasu. Lakomi Vučić uvek žedan tuđe krvi lako se navuče. Mali je hteo da se opere pošto mu u danu plasiranja Mauricijusa hapse ‘carinsku mafiju’.

* Uprava za sprečavanje pranja novca Srbije juče je objavila da proverava podatke pravnih i fizičkih lica povezanih sa privrednim društvom Ascanius LTD i Draganom Đilasom. Na sajtu Uprave je objavljeno da su preduzete „aktivnosti prikupljanja podataka, informacija i dokumentacije u zemlji i inostranstvu u cilju provere bitnih finansijskoobaveštajnih podataka koji ukazuju na sumnju u pranje novca, utaju poreza i prikrivanje stvarnog vlasništva od strane pravnih i fizičkih lica povezanih sa privrednim društvom Ascanius LTD i Draganom Đilasom“.

* Poslanici poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ juče su, tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o klimatskim promenama, govorili o računima predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa u inostranstvu, navodeći da deo opozicije i njoj naklonjenih medija vode „prljavu kampanju“ protiv Vučića. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari