Đilas: Zdravlje naroda ugroženo od strane sopstvene države 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

„Zdravlje našeg naroda ugroženo je epidemijom korona virusa, isto kao i zdravlje svih građana Evrope. Ali za razliku od njih, zdravlje našeg naroda ugroženo je i od strane sopstvene države koja ne preduzima nijednu jedinu meru da se širenje virusa spreči“ – izjavio je danas lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Kako je naveo, vlade Španije, Italije, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Francuske, Velika Britanije, Belgije su donele niz nepopularnih, ali na žalost neophodnih mera. Srpska Vlada, odnosno predsednik države Srbije nisu doneli nijednu jedinu.

„Srpski političari ćute. Ćute jer razmišljaju o svom rejtingu umesto o zdravlju ljudi. Zato niko ne sme da kaže da neke stvari jednostavno moraju da se urade. Ma kako bile nepopularne. Pa ako niko ne sme reći ću ja – neophodno je već danas doneti niz mera koje će nam živote učiniti težim. Ali će nam živote i spasiti“ – rekao je Đilas.

On dodaje da je u ovom slučaju neophodno poslušati lekare koji su potpisali apel za promenu kriznog štaba „kome narod ne veruje“. Đilas je istakao pomenute mere sa kojima, prema njegovim rečima, treba početi odmah,

  • Zatvoriti sve noćne klubove
  • Ograničiti rad svih ugostiteljskih objekata do 20h
  • Dati uputstvo da svi koji mogu rade od kuće i tako smanjiti kontakte među ljudima na radnim mestima, ali i smanjiti broj onih koji koriste sredstva javnog prevoza da bi se prevezli do posla
  • Produžiti školski raspust za najmanje sedam dana kako bi sačuvali ne samo decu već i zaposlene u školama
  • Obratiti posebnu pažnju na NECOVID pacijente, one ljude koji boluju od raznih bolesti koje nisu korona i kojima je danas lečenje veoma ugroženo jer je najveći deo zdravstvenog sistema angažovan za lečenje pacijenata obolelih od Covida 19. Da bi oni dobili adekvatno lečenje država mora odmah da dogovori da usluge privatnog zdravstva o trošku države mogu da koriste svi građani koji imaju potrebu za lečenjem, a nisu zaraženi korona virusom. Kad kažem usluge privatnog zdravstva mislim i na bolničke kapacitete kojima raspolažu privatne klinike

Uz ovo treba Preduzeti i sve ostale mere koje predlaže struka, poručio je Đilas.

„Poverenje građana u državu nije poljuljano. Ono više ne postoji. A kako da postoji kad su nam prvo govorili da je virus smešan, a onda posle nekoliko dana nam poručili da će hiljade i hiiljade umreti i da će groblja biti premala za sve preminule. Kako da postoji kad su nam u maju rekli da smo pobedili koronu, da će poslednji slučaj biti 10. jula da bi onda posle lažnih izbora hteli da nas opet zatvore na 83 sata. Kako da postoji kad juče čekamo da nam se obrati predsednik i da nam kaže kako ćemo dalje da se borimo sa koronom,a on nam priča o minama iz Bugojna, svojim kolokvijumima koje polaže i obračunava se sa opozicijom iznoseći laži?“ – navodi se u saopštenju.

Đilas je rekao kako je glavna mera vlasti kažnjavanje građana čijim parama će se puniti prazna državna kasa.

„Zbog svega što sam rekao zahtevam od onih koji imaju moć da donesu doluku da prestanu da se bave svojim rejtingom, da prestanu da rade istraživanja i procenjuju da li će narod na neku meru reagovati dobro ili loše, da li će zbog toga izgubiti neki glas na narednim izborima. Da urade ono što svaka odgovorna vlast mora da uradi“ – izjavio je Đilas.

Prema njegovim rečima, ljudi u Srbiji znaju da je situacija loša i da nešto mora da se uradi kako bi se širenje zaraze zaustavilo.

„Znam ja da oni ne shvataju svoj narod. Znam da ne shvataju da kad ljudima govorite da je virus smešan, pa da ćemo svi umreti, pa da smo pobedili i onda kažete svi u zatvor na 83 sata, građani izađu na ulice ne samo zato što ne prihvataju takvo zatočeništvo već mnogo više zato što posle svega što im je servirano više državi ne veruju“ – rekao je Đilas.

Kako je objasnio, zbog toga što do sada ništa nije urađeno, sutra će se uvoditi mere koje su oštrije nego bilo gde u Evropi.

„Zato Aleksandre Vučiću i Ano Brnabić zaboravite na političke poene i rejtinge, pozovite one koji znaju šta treba da se radi u ovakvoj situaciji i uradite ono što vam kažu. Uradite to danas kako nam ne bi sutra objašnjavali kako smo sami krivi za sve što će nam se dogoditi“ – poručio je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari