Đorđević: Smanjen broj nezaposlenih mladih 1Ministar Zoran Đorđević Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je danas da je u poslednjih godinu dana smanjen broj nezaposlenih mladih do 30 godina starosti za 20,6 odsto, a smanjeno je i učešće mladih u ukupnom broju registrovanih nezaposlenih sa 22,4 u 2017, na 19,9 odsto u decembru prošle godine.

On je na završnoj konferenciji projekta „Nove mogućnosti za dostojanstven rad mladih u Srbiji“ naveo da je 2018. godine u mere aktivne politike zapošljavanja bilo uključeno 52.438 nezaposlenih mladih osoba.

Istakao je da su u ovgodišnji Nacionalni akcioni plan za zapošljavanje uvedene dve nove mere koje se odnose na programe pripravnika za mlade nezaposlene sa visokim i srednjim obrazovanjem.

„Oba programa podrazumevaju stručno osposobljavanje uz zasnivanje radnog odnosa i na taj način obezbeđen je znatno veći nivo prava po osnovu rada, nego kada je u pitanju stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, prioritet će imati Romi, osobe sa invaliditetom i mladi iz domskog smeštaja, hraniteljskih i starateljskih porodica. Dvogodišnji projekat „Nove mogućnosti za dostojanstven rad mladih u Srbiji“ finansirao je Fond za civilno društvo u razvoju Ministarstva spoljnih poslova Danske.

U okviru projekta objavljen je „Vodič kroz radna i socijalna prava za mlade u Republici Srbiji“ i studija „Stanje i perspektive politike zapošljavanja mladih u Srbiji“, a potpisan je i Sporazum socijalnih partnera o stvaranju mogućnosti za dostojanstven rad mladih.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković rekao je da je neophodno da se „stvori kvalitetna i održiva zaposlenost, ne prekorna, nego dostojanstvena“.

Dostojanstven rad znači da se ne radi na crno, da je pristojno i na vreme plaćen i da omogućava solidan kvalitet života i za siromašnu sredinu u kojoj se nalazimo, rekao je Stojiljković. Dodao je da će, prema nekim projekcijama, u Srbiji za 20 do 25 godina biti 5,5 miliona stanovnika i za trećinu više građana koji imaju 65 i više godina nego onih do 15 godina.

Ocenio je da bi mladi obrazovani ljudi ostali u Srbiji kada bi imali plate od 700 do 900 evra i izazovno radno mesto, dodavši da to nije moguće dok imamo partijsko zapošljavanje i politički klijentelizam.

Potpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković rekao je da će sve iz Sporazuma socijalnih partnera o stvaranju mogućnosti za dostojanstven rad mladih ostati mrtvo slovo na papiru, ukoliko ne bude stalnog dijaloga, poštovanja socijalnih partnera i onoga što je dogovoreno i potpisano.

Predstavnik danskog Foruma za međunarodnu saradnju (FIC) Klaus Larsen Jensen rekao je da je cilj projekta koji su finansirali osnaživanje saradnje socijalnih partnera u smanjivanju nezaposlenosti mladih.

Ambasador Danske u Srbiji Anders Kristijan Hougor istakao je da Danska pridaje veliki značaj dijalogu i uključivanju svih aktera u proces, jer je to dobar način da se postigne konsenzus i odredi smer u kome država želi da ide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari