Đukanović: Crna Gora i Albanija za uspešno okončanje kosovskog dijaloga 1Foto: EPA/BORIS PEJOVIĆ

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je danas u Podgorici da su Crna Gora i Albanija zainteresovane da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen i uspešno okončan i da epilog tog procesa bude održivo rešenje koje neće ugrožavati stabilnost regiona.

Posle sastanka s albanskim predsednikom Iljirom Metom koji od danas boravi u dvodnevnoj poseti Crnoj Gori, Đukanović je novinarima rekao da su posebnu pažnju posvetili daljoj saradnji u regionu i rešavanju otvorenih pitanja, a u cilju „učvršćivanja stabilnosti, razvoja regiona i njegove evroatlantske i evropske perspektive“.

„Podrazumeva se spremnost Crne Gore i Albanije da u punoj meri pokažu odgovornost i kooperativnost prema naporima koje će u narednom periodu ulagati Srbija i Kosovo u dijalog“, kazao je crnogorski predsednik.

Đukanović je odnose Podgorice i Tirane okarakterisao kao uzorne, a pripadnike albanske manjine u Crnoj Gori i crnogorske u Albaniji nazvao „mostom međudržavne saradnje“.

Meta je kazao da su Crna Gora i Albanija i dalje „ispod realnog potencijala za ostvarivanje saradnje“.

„Mislim da će ova poseta i spremnost gospodina Đukanovića podstaći sve zajedničke projekte“, rekao je Meta.

Đukanović je dodao da je na planu ekonomske saradnje posebna pažnja tokom sastanka posvećena pitanjima zajedničkog razvoja infrastrukturnih projekata, koji treba da omoguće lakše putovanje građana i lakšu valorizaciju razvojnih resursa.

„U tom kontekstu razgovarali smo o jadransko-jonskom putnom koridoru, jadransko-jonskom gasovodu, o putevima koji su blizu granica, kojima se olakšava putovanje i preuzeli obaveze koje znače podršku već definisanim planovima Vlade“, rekao je Đukanović.

On je ukazao da je potrebno nastaviti s utvrđivanjem granice Crne Gore i Albanije „imajući u vidu da je to jedan od važnih uslova na kojem instistira Evropska unija (EU), pre nego što neka od te dve države krene u proces administrarivnog definisanja pozicije u porodici razvijene Evrope“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari