Đukanović: Nije prihvaćen zaključak o oštrom protivljenju promena granica 1Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je na samitu na Brdu kod Kranja prihvaćen zaključak koji je predložio da proširenje ili prijem zemalja Zapadnog Balkana u EU i dalje počiva striktno na principu regate uvažavajući ono što je individualni napredak svake od zemalja.

Kako je saopšteno iz kabineta crnogorskog predsednika, on je predložio i da se usvoji jedan zaključak koji bi bio oštro protivljenje idejama oko promene granica na Zapadnom Balkanu, ali nije postignut konsenzus oko te ideje.

„Tako da su zaključci ostali bez tog dela, ali prihvaćen je zaključak koji sam takođe predložio, da potenciramo da to naše zalaganje za proširenje ili za prijem zemalja Zapadog Balkana u EU i dalje počiva striktno na principu regate uvažavajući ono što je individualni napredak svake od zemalja“, rekao je Đukanović.

On je dodao da Crna Gora već devetu godinu vodi proces pregovora sa EU, da je ostvarila je značajan napredak, značajniji od svih drugih zemalja.

„Naravno, imamo svest o tome da bi bilo jako važno da čitav region u bliskoj budućnosti postane dio EU. To bi bila najpouzdanija garancija stabilnosti, ekonomskog i demokratskog prosperiteta, ali ne želimo da se odreknemo godina u kojima smo posvećeno radili na reformama i koje su nas dovele do članstva u NATO, i do današnje pozicije u kojoj je Crna Gora jedina zemlja aspirant koja je zatvorila sva pregovaračka poglavlja“, rekao je Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari