Đukanović: Tači i Vučić testiraju javna mnjenja 1Foto: Medija centar

I Tači i Vučić testiraju vlastita javna mnenja različitim predlozima od razgraničenja, korekcije granica, da vide do koje granice mogu da naprave eventualni kompromis do kojeg bi došlo, krajem ove godine ili u prvim mesecima naredne, rekao je Pobjedi Dragan Đukanović, profesor Fakulteta političkih nauka i predsednik Centra za spoljnu politiku.

Jedna od osnovnih smernica konačne etape dijaloga između Beograda i Prištine je vezana za članstvo u međunarodnim organizacijama, što je jedno od nerešenih pitanja. To će, svakako, biti jedna od tema završnog sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine na čemu će se insistirati, rekao je on.

Taj sporazum, kaže Đukanović, biće mnogo širi i uključivaće i bezbednosne i kulturne aspekte i zaštitu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu… Prema njegovim rečima, i Tači i Vučić dovoljno testiraju vlastita javna mnenja sa iznošenjem različitih predloga od razgraničenja, korekcije granica… da vide do koje granice mogu da naprave eventualni kompromis do kojeg bi došlo, po svemu sudeći, krajem ove godine ili u prvim mesecima naredne godine.

U svakom slučaju, dodao je Đukoanović, Srbija će pokušati da izbegne de jure priznanje – klasično formalno priznanje, ali je spremna da dođe do neke vrste kompromisa i da na određeni način iznađe rešenje koje bi moglo da bude zadovoljavajuće i za Srbiju. Možda će se naći neka dovoljna jasna i smislena poruka koja bi mogla da zadovolji obe strane: da jedna strana misli da je to priznanje, a druga da misli da, ipak, to nije puno priznanje, kaže Đukanović.

Đukanović je ocenio da je Crna Gora neka vrsta regionalnog pomiritelja, ona je taj faktor koji utiče na smirivanje evidentnih tenzija na Zapadnom Balkanu i nudi neku vrstu posredničke uloge u brojnim otvorenim regionalnim pitanjima.

Zato sam zbunjen, kako je istakao, zbog poruka koje stižu iz Beograda Crnoj Gori i to nije dobro za dobrosusedske odnose, rekao je Đukanović. Nažalost, rekao je Đukanović, jedan deo političke javnosti u Crnoj Gori još sanja o nekoj vrsti prevaziđenih projekata, zajednica i unija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari