Đurić: Deca sa Kosova u Beogradu 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je danas svoj srpskoj deci na Kosovu i Metohiji „da je Beograd njihov glavni grad i da je Srbija njihova država koja će nastaviti, kao i u prethodnom periodu, da im pruža podršku za njihov opstanak i ostanak na Kosovu i Metohiji“.

Đurić, koji je ispred Hrama Svetog Save u Beogradu dočekao decu iz Kosovskog Pomoravlja, poželeo im je dobrodošlicu i naveo da ovu grupu dece „ugošćavaju u Beogradu otvarajući im vrata njihovog glavnog grada“.

On je podsetio da u više od 150 škola na Kosovu i Metohiji „hiljade srpskih đaka i danas savladava azbuku, uči osnove naše istorije i stiče veštine koje će im pomoći da u budućnosti budu uspešni za sebe, za svoje porodice i za svoju zemlju na Kosovu i Metohiji“.

Đurić je podsetio da na Kosovu i Metohiji postoji Univerzitet sa više od 10.000 studenata, sa četvrtim po veličini studentskim centrom, ali po kvalitetu usluga je u prva dva ili tri studentska centra u Srbiji“.

„Pozivam na solidarnost čitavu Srbiju oko podrške našem narodu na Kosovu i Metohiji“, rekao je Đurić. Prema njegovim rečima, da bi se pomoglo i da bi se opstalo na Kosovu i Metohiji potreban je uporan i kontinuirani rad. „Zato ćemo mi nastaviti sa realizacijom 149 projekata u toku ove godine koji podrazumevaju ne samo obnovu postojećih, nego i izgradnju jednog broja novih škola“, rekao je Đurić.

On je naveo da očekuje da će do septembra više od 100 srpskih škola na Kosovu i Metohiji imati nove savremene elektronske učionice. „Mislim da je to najbolji signal da država Srbija ne samo da brine o sadašnjem trenutku, sadašnjem opstanku našeg naroda na Kosovu i Metohiji, nego da svi zajedno kao narod, ne samo državne institucije, vodimo računa o tome da nas tamo bude i u budućnosti, jer tamo gde su Srbi na Kosovu i Metohiji samo tamo je i Srbija“, istakao je Đurić.

On je rekao da se „na Kosovu i Metohiji svakoga jutra budi hiljade srpske dece“. „Naša obaveza i odgovornost je da o njima nastavimo da brinemo i da zajedno sa njima učimo i podsetimo se šta je to svetosavlje“, rekao je Đurić.

On je deci sa Kosova i Metohije, koji su, kako je istakao najdraži gosti Beograda, poželeo lep provod u glavnom gradu i rekao da će posetiti Hram Svetog Save, Zoološki vrti i prisustvovati utakmici na stadionu Marakana.

Kako je ranije najavljeno u dvodnevnoj poseti glavnom gradu su učenici viših razreda osnovnih škola „Petar Petrović Njegoš“ i „Sveti Sava“ iz Gnjilana, „Marko Rajković“ iz Vitine i „Veljko Dugošević“ iz Raniluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari