Đurić: Iskreno sam srećan zbog infrastrukturnog povezivanja Beograda i Prištine 1Marko Đurić Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da „nema političkih pregovora dok su takse (od 100 odsto na robu iz Srbije) na snazi, ali da zato u međuvremenu može biti ekonomskih pregovora sa južnom srpskom pokrajinom“.

Đurić je gostujući na TV Pink rekao da može da kaže da je srećan što je došlo do potpisivanja Pisma o namerama da se železnicom povežu Beograd i Priština, kao i da „ne može da se načudi što su neki protiv infrastrukturnog povezivanja a zalažu se da Kosovo i Metohija bude u Srbiji“.

„Zašto se ne bi povezivali infrastrukturno: putevima, železnicom, avio linijom, sa našom južnom pokrajinom? Reč je o dokumentima koja su pisma o namerama. Mogu da budem srećan, ne dešava se svaki dan da na delu teritorije koji je proglasio nezavisnost možete da se povezujete, da ga učinite bližim, a da ne dovodite u pitanje Ustav i međunarodni položaj“, rekao je Đurić.

On je, govoreći o dokumentu koji je 14. februara potpisan u Minhenu a treba da dovedu do obnavljanja železničke veze i izgradnje auto-puta Beograd – Priština rekao da je „iskreno srećan da je Srbija na kraju dobila akte koji garantuju naš suverenitet, i da su birane rute za železničku liniju koje nama odgovaraju“.

„Mislite da bi se (kosovski premijer Aljbin) Kurti žalio na taj dokument da je to nešto što njima odgovora? Mislim da svakom razumnom čoveku odgovara da se povezujemo. Interes Srbije je to da Priština i Beograd budu železnički povezani a ne da se dovodi u pitanje linija od Kraljeva do Kosovske Mitrovice i status železničke infrastrukture na Kosovu i Metohiji“, rekao je Đuruć.

On je naveo da je u proteklom periodu bilo 600 zabrana ulazaka za Srbe na Kosovo i Metohiju „od košarkaša do kola hitne pomoći“, kao i da su to „konkretni slučajevi ugnjetavanja Srba na Kosovu i Metohiji“.

On je rekao da je pre uvodjenja taksi od 100 odsto, godišnji izvoz robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju bio u vrednosti većoj od pola milijarde evra, a da je „srpska roba i sada dominantna samo što se švercuje i prepakuje u Albaniji pa se zatim vraća na Kosovo“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

26 reagovanja na “Đurić: Iskreno sam srećan zbog infrastrukturnog povezivanja Beograda i Prištine”

 1. Ovaj ne zna da je to obaveza Srbije u sklopu normalizacije( priznanja) sa Kosovom. Sramota.

  • zna sto je najgore nego misli da mi ne znamo ,svi koji rade protiv ustava dugogodisnje robije i pre i sada

 2. Treba obnoviti puteve ka KiM u. Kako neko može da bude protiv toga a da se bori protiv jednostrano proglašene nezavisnosti od strane albanskih separatista?

 3. ne da bih znao da Republika Srbija ima juznu pokrajinu.

  sa druge strane, pouzdano znam znam da ima severnu pokrajinu, i isto tako znam da se na jugu Republika Srbija granici sa Republikom Kosovo.

  kome nije jasno shvatice,…. Grenel upravo objasnjava u Minhenu, ako vec nije i objasnio….

  ako nekome nije jasno, gospodin

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.