Đurić: Povećanje taksi mera koja se graniči sa fizičkim nasiljem 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Povećanje taksi za 100 odsto na robu iz Srbije možda je najozbiljniji napad na Srbiju i ničim isprovociran udar na opstanak Srba na Kosovu, brutalna mera koja se graniči sa fizičkim nasiljem, ocenio je večeras direktor Kancelarije Vladen Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Gostujući u emisiji „Oko“ Radio-televizije Srbije (RTS) Đurić je inistirao da je današnjoj odluci vlasti u Prištini doprinelo „ćutanje međunarodne zajednice“ na prvo povećanje taksi.

Ovo je posledica toga što međunarodna zajednica nije ragovala na nedavno povećanje taksi za 10 posto jer da je bilo ozbiljnijih reakcija – oni se danas ne bi usudili da uvedu 100 posto veće takse, rekao je Đurić i sugerisao da međunarodna zajednica „treba da izvrši pritisak“ na kosovske institucije.

Voleo bih da vidim malo konrketnije rakcije od onih čije su snaga prisutne na Kosovu, naveo je Đurić i rekao kako se nada da će i EU „ovo neuporedivo ozbiljine shavtiti“ jer da su pre 15 dana reagovali današnjih mera Prištine ne bi bilo.

„Cilj je ovog brutalnog napada je“, kako kaže Đurić da se „Srbija ponizi i u političkom smislu natera na političku ili kakvu drugu kapitulaciju i da se uguši opstanak Srba na Kosovu“. Potpredsednik Srpske liste na Kosovu Igor Simić ocenio je povećanje taksi kao „udarac na opstanka Srba na Kosovu“.

To je akt neprijateljstva prema srbpskom narodu i institicionalno nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji“, rekao je Simić naglašavajući da je ovo potez koji će „primorati Srbe na reakciju“.

Ističući da Srbi na Kosovu uglavnom kupuju robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, Simić je rekao da će, po novim taksalam, litar mleka na severu Kosova koštati 320 dinara. Kada narod progovori iz stomaka teško je to kontrolisati, a koliko god se mi na terunu trudili da to amortizujemo političkim sredstvima ovo „možda nećemo moći da kontrolišemo“, rekao je Simić.

Porpredsednik Srpske liste je ocenio da bi današnje mere Pritine mogle da „uvedu u krizu ozbiljnijih razmera“ u regionu.

Svaka naša odluka biće doneta racionalno, promišljeno i hladne glave, dodao je Marko Đurić, najavljujući da posle gostovanja u emisiji „Oko“ ide na sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari