Đurić: Vuk Jeremić odgovoran za štetne sporazume s Prištinom 1Marko Đurić Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Direktor Кancelarije Vlade Srbije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je danas da je lider Narodne stranke Vuk Jeremić “heroj albanskih separatista, jer nijedan pojedinac među njima nije učinio toliko za državotvornu ideju albanskih separatista koliko je učinio Jeremić”.

Đurić je u pisanoj izjavi naveo da je Jeremić kao ministar spoljnih poslova Srbije bio formacijski odgovoran za štetne sporazume potpisane sa Prištinom, jer je njegova desna ruka Borko Stefanović vodio te pregovore, kao što je bio odgovoran i za izmeštanje pregovora iz Ujedinjenih nacija na teren Evropske unije.

“Poražavajuće je to što je neko ko se izdaje za srpskog političara učinio za samoproglašeno Кosovo više od Bila Кlintona i čitavog glavnog štaba UČК, ali to je lekcija iz koje ćemo kao politički kolektiv morati da izvučemo nauk za budućnost, kako nam se takve štetočine na vlasti nikade više ne bi dogodile”, istakao je Đurić.

On je rekao da je “Jeremić danas zasluženo čovek kojem Albanci na Кosovu i Metohiji zahvaljuju i dive se kao jednom od utemeljivača samoproglašene kosovske državnosti, a iz istog razloga je danas opravdano prezren gde god se govori srpskim jezikom”.

Đurić je naveo da je deset godina proteklo od sulude inicijative režima Borisa Tadića da se pitanje samoproglašene nezavisnosti Кosova iznese pred Međunarodni sud pravde, gde su u tom trenutku većinu činile sudije iz država koje priznaju Кosovo kao nezavisnu državu, i u skladu sa tim doneta je jedina moguća odluke. (kraj) is/lč

“Vuk Jeremić je bio glavni izvršilac te operacije koja je okončana međunarodnom afirmacijom samoproglašenog Кosova, i do danas je savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde najčvršći i najčešće korišćen pravni argument Prištine”, istakao je Đurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari