Dobrosavljević: Vučić je najslabija karika, olako data obećanja dolaze na naplatu 1Foto: Narodna stranka

Predsednik Izvršnog odbora Narodne stranke Vladimir Dobrosavljević izjavio je da se vlast suočava sa mnogo problema i da je, paradoksalno, „naslabija karika“ predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić, jer sve teže podnosi pritisak kojem je izložen zato što ne može da ispuni olako data obećanja o rešavanju pitanja Kosova i Metohije.

„Vučić je pokazao da ne može da izdrži pritisak, pogotovo kada je mu se postave konkretna pitanja, koja ga izbacuju iz ravnoteže. Da je Srbija normalna država, on bi izgubio vlast, ali deo međunarodne zajednice očekuje da on lično ispuni ono što je obećao u vezi sa Kosovom. Olako data obećanja sada su došla su na naplatu“, rekao je Dobrosavljević u intervjuu splitskoj televiziji Jadran.

Dobrosavljević je naveo da je iskustvo od uspostavljanja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine pokazalo da opozicija samo zajedničkim nastupom može da promeni vlast.

„Vlast je u poslednjih 29 godina suštinski promenjena dva puta – 2000. godine, kada je pao Slobodan Milošević, i 2012. godine, kada je smenjena vlast stranaka koje su činile nekadašnji DOS – i oba puta je opozicija nastupila jedinstveno protiv režima“, rekao je Dobrosavljević.

Dobrosavljević je naveo da opoziciju sada vezuju spasavanje najosnovnijih političkih sloboda i cilj da se razoreno društvo obnovi i uredi po evropskim standarima.

„Suštinski problem je i depopulacija, odnosno iseljavanje stanovništva. Srbija ima ozbiljan problem sa stručnjacima, i to ne samo visokoobrazovanim kadrovima, nego i sa vozačima, zanatlijama poput vodoinstalatera, zidara… Sve to nedostaje Srbiji. Veliku opasnost predstavlja i pravna nesigurnost, jer je vlast potpuno instrumentalizovala pravosuđe, dok vlast potpuno kontroliše najuticajnije medije“, rekao je Dobrosavljević.

Dobrosavljević je istakao i da je jedan od najvećih problema Srbije i srastanje države i organizovanog kriminala, kao i poistovećivanje vladajuće stranke sa državom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari