Dodik: Ivanić obmanuo građane RS 1Foto: RTRS (Arhiva)

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je srpskom članu Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću pismo u kome se usprotivio načinu na koji je usvojena Strategija spoljne politike BiH 2018-2023. i pozvao ga da povuče svoju saglasnost sa tog dokumenta.

Dodik je, kako javlja RTRS, ocenio da je Ivanić samim činom objavljivanja tog dokumenta naneo nemerljivu štetu RS.

Smatram da dokument ove važnosti niste smeli usvojiti bez prethodne javne rasprave u odgovarajućim institucijama u RS, čime ste na najgrublji način omalovažili međunarodni kapacitet RS, garantovan i Dejtonskim mirovnim sporazumom, poručio je Dodik u pismu, koje prenosi Srna.

Prema njegovom mišljenju, Ivanić je time ignorisao i zaobišao institucije RS i nakon što je glasao za tako štetan dokument, „jer nije našao za shodno da ikoga u RS obavesti o njegovom usvajanju“.

„Zbog čega institucije RS, za praktično godinu i po, nisu bile u prilici da učestvuju u izradi ovog dokumenta, pitanje je na koje Vi i Vaš ministar inostranih poslova dugujete odgovor javnosti RS“, naveo je Dodik.

On je upozorio Ivanića da je „učinio još jedan opasan presedan, i to na kraju svog mandata, načinom na koji je usvojio pomenuti dokument“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari