Dodik: Lažne optužbe protiv RS 1Foto: EPA/ Vladimir Stojković

On je ovo izjavio odgovarajući na optužbe ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da politika u RS trguje strahom i da je povećan osjećaj nesigurnosti.

Dodik je za Srnu rekao je da je RS jedina političko-teritorijalna celina koja apsolutno funkcioniše u BiH, i da je, čim funkcioniše, u službi stabilizacije prilika, koje nisu tako sjajne ni u Federaciji BiH, ni na nivou zajedničkih organa BiH, preneo je RTRS.

„Forsiranje lažnih tema kao što su podrška paravojim formacijama, kojih nema i obuka srpske dece, koje takođe nema, i slično, narudžbina je koju je SDS dobio spolja od mentora i u funkciji su eliminacije vlasti u Republici Srpskoj nedemokratskim sredstvima“, poručio je predsednik Srpske.

Dodik je istakao da razume potrebe nekih ljudi iz opozicije da iskoriste sve mogućnosti u borbi protiv vlasti, što je demokratski.

„Ali, oni koji RS lažno optužuju kao izvor nestabilnosti neprijatelji su i svog naroda i države“, smatra Dodik.

Prema njegovim rečima, tvrdnje da vlast u RS vodi rizičnu politiku dolaze upravo od onih koji u nedostatku svoje, sprovode tuđu politiku.

„Vlast i opozicija imaju dovoljno terena i tema na kojima mogu da ukrste koplja. Teren na kojem se danas nalaze istaknuti predstavnici SDS je živo blato u koje žele da povuku sve za sobom svesni debakla na predstojećim izborima“, zaključio je Dodik.

Mektić je optužio je lidere u RS za nacionalističku retoriku i podršku paravojnim organizacijama kako bi zastrašili političke protivnike i pridobili glasače uoči oktobarskih izbora.