Dodik: Najavljena sednica o Srebrenici 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Posebna sednica Skupštine Republike Srpske na kojoj će, na zahtev predsednika Milorada Dodika, biti razmatran Izveštaj Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine, biće održana 14. avgusta, najavio je predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Uvodno izlaganje imaće predsednik RS Milorad Dodik, koji je ranije izjavio da će okupiti sve političke faktore u RS u nameri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izveštaj o Srebrenici, prenosi RTRS.

On je tada napomenuo da se u tom dokumentu navode podaci koji nisu tačni i nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koji federalna javnost smatra relevantnim.

„U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3.500 do 5.000 stradalih, a u izvještaju piše da ih je 8.700“, rekao je Dodik.

Na sednicu će biti pozvani najvažniji akteri koji su sačinili taj Izveštaj o Srebrenici.

Poslanik NDP u NSRS Dragan Čavić, rekao je da je opozicija bila uzdržana prilikom glasanja i da je tražila dodatno vreme za pripremu.

Poslanik Domovine Admir Čavka rekaoje da je Koalicija Domovina protiv održavanja sednice o ovoj temi.

Posebnu sednicu Narodne skupštine zatražio je predsednik RS sa jednom tačkom dnevnog reda: „Informacija o Izveštaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine“.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Padi Ešdaun naredio je 2003. godine Vladi Republike Srpske da obrazuje komisiju koja će sačiniti izveštaj o događajima „u i oko Srebrenice“ u julu 1995. U tom izveštaju, pripremljenom 2004. godine, koji je prihvatila Vlada RS, entitetska Komisija za Srebrenicu je sačinila spiskove ubijenih osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari