Dodik potreban za bildovanje patriotizma 1Foto: EPA/ Vladimir Stojković

Strani faktori u Bosni i Hercegovini bi, razume se, želeli da pobedi njihova opcija na predstojećim izborima, 7. oktobra, u nedelju.

Srbija navija za Milorada Dodika, Hrvatska za Dragana Čovića, Turska za Bakira Izetbegovića, Evropska unija za Mladena Ivanića i Savez za promjene. A Rusima je potreban ruski čovek, pa makar on bio i Milorad Dodik. Problem je što niko ne iznosi neke konkretne činjenice o tim uplitanjima i sve ostaje na insinuacijama, komentariše za Danas Srđan Puhalo, politički analitičar i publicista iz Banjaluke.

Sagovornik Danasa je komentarisao optužbe o mešanju stranih faktora na izbore u BiH, koga u ovom izbornom ciklusu podržava predsednik Srbije Aleksandar Vučić i sa kojim motivima, i u čemu je razlika između Milorada Dodika i Mladena Ivanića, odnosno zbog čega bi za javni interes građana bilo bolje da pobedi jedan ili drugi kandidat iz RS za mesto člana Predsedništva BiH iz redova srpskog naroda.

Predsednik Srbije rekao je pre dva dana da će članu Mladenu Ivaniću „u lice reći sve šta misli o mešanju stranih faktora u izbore u BiH, te da je dovoljan samo jedan dokaz da mu pokaže pa da se vidi šta su neki radili i šta su sebi dozvolili, čime je jasno stao uz Milorada Dodika i njegove pokušaje diskreditacije konkurenta na izborima. „Imaću šta da kažem gospodinu Ivaniću, ali kad se izbori završe. Neću da se mešam, što bi on rekao, u unutrašnje odnose BiH, pošto vidim da je Srbija najveći i jedini problem“, rekao je Vučić.

– Vučiću je Republika Srpska potrebna da bilda patriotizam, jer ne može to da čini na Kosovu, a političarima iz Republike Srpske Vučić je potreban da dobiju na važnosti u očima Srba iz Republike Srpske. Dodik se danas nametnuo kao neko ko se, pored Vučića, najviše brine o položaju Srba u regionu – smatra sagovornik Danasa.

Prema njegovoj oceni, i Mladen Ivanić i Milorad Dodik su djeca socijalizma i neko ko je produkt iste škole mišljenja.

– Razlika između njih je jasna od samog starta u politici. Dodik sebe predstavlja kao čovjeka iz naroda koji ima snagu i volju da se izbori sa svim nedaćama i na kraju pobjedi. Ivanić je od početka sebe pozicionirao kao stručnjaka koji trezveno i racionalno promišlja i rješava probleme. Obojica su svjesni da moraju da budu nacionalisti i veliki Srbi da bi uopšte opstali kao političari u Republici Srpskoj. I dok Dodik nastoji riječima i galamom da nas ubjedi da je on pravi zaštitnik Srba, Ivanić traži da gledamo njegovo ponašanje tokom protekle četiri godine u Sarajevu i ocijenimo ga – ističe Srđan Puhalo.

Razlika između njih dvojice je, naglašava sagovornik našeg lista, u tome što je „Ivanić čovjek koji nastoji da stvori što manje neprijatelja, trudeći se da probleme riješava kroz procedure i zakone, dok je Dodik neko ko stvara neprijatelje i nastoji da riješava probleme lomeći ih „preko koljena“ i zaobilazeći procedure ako mu to ide u korist“.

Puhalo zaključuje da je razumljivo što je Vučić danas na strani Dodika, ali i da veruje da zbog interesa Srbije i Republike Srpske, neće biti na strani Ivanića, ako ovaj ostane i dalje srpski član Predsedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari