Dodik: RS i Srbija da se ujedine 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Mislim da bi ovaj vijek ili naredne decenije trebali da završimo kao Republika Srpska i Srbija, objedinjene u jednu teritorijalnu, državnu zajednicu – istakao je danas predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On se na temu „Dejtonska Republika Srpska danas i perspektive razvoja u kontekstu aktuelnih međunarodnih odnosa“ na Fakultetu političkih nauka, povodom 50 godina postojanja fakulteta, obratio prisutnima.

Podsetio je i to da je kao nekadašnji student ovog fakulteta školovan i formiran u vreme zajedničke zemlje, koja je, kako kaže, „na emotivnom planu mnoge vezala“.

– Trebalo mi je mnogo vremena, izučavajući činjenice, da shvatim da je Jugoslavija bila ozbiljna istorijska zabluda srpskog naroda. Iz te zablude su proistekle strane koje su drugima dali priliku da se izvuku. Jugoslavija i komunistička partija je još 1928. tvrdila da je glavna politička nit te partije sukob sa srpskom nacionalnom idejom – istakao je Dodik.

On je dodao da su Srbe proglasili za krivce za učešće u ratovima i proglasili krivcima za raspad, da „najmasovnije odgovaraju, i da se Srbima sudilo za zločinačke poduhvate, srpsko republičko i vojno rukovodstvo je završilo u Hagu“. Dodik je istakao „nedostatke Bosne i Hercegovine kao države“ i rekao da se ona ne može interpretirati kao država.

– Nemoguće je napraviti opstruisane organe na taj način, Bosna i Hercegovina nije predviđena kao zajednica i ona se ne može interpretirati kao država, ona bi mogla da bude po definiciji, koju mi učimo ovde, najtačnije državna zajednica, a ne država. Kakva je država koja nema nijedan svoj organ. Nema nijedan organ koji se bira u BiH. Tri člana Predsedništva se biraju kod Srba, Hrvata i Bošnjaka muslimana, kad se izaberu, odu u Sarajevo i održe sjednicu. Nikakvih aktivnosti na tom planu nema u Sarajevu – istakao je Dodik da je tako bilo dok se druge nacionalnosti nisu pobunile.

Minimalno u Sarajevu

Dodik je posle predavanja novinarima izjavio da se kandidovao za člana Predsedništva Bosne i Hercegovine kako bi ojačao poziciju RS i dodao da će u tom telu štititi srpske nacionalne interese. Ne mogu da kažem da neću ići „dolje“ (u Sarajevo), a ako bude, to će biti minimalno vreme, naglasio je on. Dodik je izjavio i da će, ako bude izabran, sedište kao član Predsedništva BiH imati u Istočnom Sarajevu, koje pripada Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari