Dokle su stigli pregovori Đilasa i Jeremića 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Hoće li se građani učlanjivati u budući Savez za Srbiju ili u stranke i pokrete njegove članice, jedno je od pitanja oko kojeg su zapeli razgovori oko formiranja Saveza između Dragana Đilasa…

… bivšeg gradonačelnika Beograda koji pokušava da oformi SZS, i Vuka Jeremića, predsednika Narodne stranke, saznaje Danas iz izvora bliskih Đilasu i Jeremiću. Zato se i kasni sa registracijom ovog udruženja koja je trebalo da bude završena pre 9. maja i konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda.

Kako nezvanično kažu naši sagovornici, Jeremić je bliži stavu da u dokumentima koji regulišu funkcionisanje Saveza piše da građani mogu da se učlane samo u stranke članice Saveza, dok je Đilas za to da se građanima dopusti da sami biraju, odnosno da mogu da se učlane i u Savez ali i u stranku koju smatraju bliskom svojim vrednostima. Izvori Danasa kažu da je pitanje učlanjenja građana, bilo jedno od spornih i za PSG koji je nedavno odlučio da se povuče iz intenzivnih pregovora o formiranju SZS.

Iako izgleda kao mali tehnički problem, pitanje učlanjenja je čini se veoma bitno, jer svaka članica budućeg saveza podrazumevano želi da širi svoje članstvo a ne da se utopi u veći entitet, objašnjavaju nezvanično naši sagovornici, koji smatraju da je moguće doći do kompromisa.

Posle odluke da odbornici Narodne stranke ipak budu u zajedničkom odborničkom klubu u Skupštini grada Beograda pod imenom Savez za Srbiju, postavlja se pitanje da li će NS ući u Savez koji Đilas pravi, odnosno dokle su pregovori stigli.

Nikola Jovanović, potpredsednik NS, na ovo pitanje je, kao i na to da li je tačno da NS traži da građani mogu da se učlane u stranke SZS, odgovorio da su pregovori u toku.

– Narodna stranka nema nijedan ultimativan zahtev i najveći smo zagovornici jedinstvenog nastupa opozicije. Smatramo da u Savezu ima mesta i za Pokret slobodnih građana, kao i za druge političke organizacije. Takođe, Savez mora biti otvoren za strukovna udruženja, sindikate, kao i pojedince – naveo je on.

Đilas je juče odbio da komentariše konkretne teme o kojima se razgovara. On je samo rekao da se razgovori nastavljaju i da veruje da će se doći do prihvatljivih rešenja oko koji je i započeta priča Saveza, kao i do rešenja koja su prihvatljiva za sve koji će se i Savez uključiti i biti ravnopravni sa osnivačima.

Podsetimo, nakon beogradskih izbora i koalicije koja je formirala listu „Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“, čiji je kandidat za gradonačelnika glavnog grada bio Đilas, a u kojoj su bili NS, PSG, Levica Srbije, sindikat Sloga i Pokret za preokret, Đilas je imao ideju da se nastavi zajednički rad, koju su ostali partneri najpre prihvatili. Međutim, kada je došlo do konkretnih pregovora, PSG je odustao od Saveza zbog otvorenosti Saveza prema Dverima sa kojima ne dele iste vrednosti.

Narodna stranka: Režim ne preza od linča

Narodna stranka osudila je u saopštenju onemogućavanje odbornika kluba Savez za Srbiju da se obrate gradskom parlamentu posle salvi uvreda i nepotkrepljenih optužbi koje su na njihov račun izrekli odbornici SNS-a na čelu sa Goranom Vesićem. Zamena teza i lažno prikazivanje događaja po kojem je Dragan Đilas odgurnuo naprednjačkog odbornika dokazuje da režim ne preza ni od političkog linča neistomišljenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari