DPK traži ostavku predsednika Skupštine Kosova zbog 'Oka naroda' 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova (DPK) Bedri Hamza je danas zatražio da predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca podnese ostavku zbog rodbinskih veza sa osuđenim u procesu protiv „Oka naroda“ Kadrijem Ramabajom.

Ramabaja je s još sedam osoba osuđen na pet godina zatvora u sudskom procesu protiv, kako je ocenilo Specijalno tužilaštvo Kosova, terorističke organizacije „Oko naroda“. Njih je sud osudio zbog „pripremanja terorističkih ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“.

„Onog trenutka kada su optužbe protiv Rambaje potvrđene, a on osuđen, postao je imperativ da PS reaguje i distancira se od te organizacije. Zato Glauk Konjufca mora hitno da podnese ostavku i sačuva demokratski karakter Skupštine Kosova“, rekao je Hamza na konferenciji za medije u sedištvu DPK.

Hamza nije objasnio u kakvim je rodbinskim vezama Konjufca sa Ramabajom, ali se u Prištini zna da mu je Ramabaja teča.

Hamza je ocenio da je aktivnosti te organizacije „rezultat duge i intenzivne kampanje govora mržnje, kao i sistematske stigmatizacije državnih institucija i ličnosti i da je ona od strane PS prešla na organizovane akte nasilja: kamenovanje, bacanja „molotovljevih koktela“, jaja, suzavca, do paljenja automobila, bacanja bombi na kuće i pucanja na najvažnije državne institucije“, rekao je on.

Ostavku Konjufce su na konferencijama za medije i napisima na fejsbuku zatražili i drugi zvaničnici DPK, od predsednika Kadri Veseljija, generalnog sekretara Urana Ismailjia, poslanika i drugih članova predsedništva DPK.

Članovi organizacije „Oko naroda“ su osuđen i zbog pokušaja ubistva Azema Vlasija. Na „spisku za likvidaciju“ koji su oni, prema tužilaštvu, sačinili, bili su i najviši zvaničnici institucija Kosova od predsednika Hašima Tačija do javnih i kulturnih ličnosti za koje je organizacija smatrala da su izdali interese naroda Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari