Dragiša Mijačić: Susret Pompea i Vučića verovatno rezultat odlganja posete Boltona 1Foto: Medija centar

Direktor Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) Dragiša Mijačić kazao je danas da je do sastanka državnog sekretara SAD-a Majkla Pompea i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Njujorku verovatno došlo kao rezultat odlaganja posete Džona Boltona, glavnog savetnika za nacionalnu bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa, Beogradu i Prištini.

Mijačić, koji je i kordinator Radne grupe Nacionalnog konventa EU za poglavlje 35, kazao je za agenciju Beta da je susret Pompea i Vučića dobra prilika da se razmene stavovi i pokrenu pregovori između Beograda i Prištine koji su već duže vreme u zastoju.

„Američka administracija je više puta pokazala zainteresovanost da se pregovori nastave kako bi došlo do postizanja sporazuma, u tom pravcu treba posmatrati ovaj sastanak. U daljim aktivnostima američke administracije možemo videti konkretne rezultate ovog susreta“, kazao je Mijačić za agenciju Beta.

On je naveo da nije realno očekivati ukidanje taksi do formiranja nove vlade na Kosovu, imajuću u vidu da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo ostavku i da se sutra glasa o raspuštanju Skupštine Kosova i organizovanje vanrednih izbora.

„Za očekivati je da će predizborna kampanja na Kosovu u značajnoj meri zaoštriti nacionalističku retoriku na način da će se afirmativno govoriti o taksama, a na temu mogućeg sporazuma sa Beogradom će se iznositi maksimalistički stavovi“, izjavio je Mijačić za Betu i dodao da će biti interesantno koje partije će formirati Vladu u Prištini nakon izbora.

On je naveo da će u tom smislu uloga Amerike biti „jako važna, naročito u kontekstu formiranja koalicije koja će težiti ukidanju taksi i nastavku pregovora“.

Na pitanje agencije Beta da li bi pregovori mogli biti u decembru, nakon vanrednih parlamentarnih izbora, Mijačić je kazao da je to realno za očekivati i da se u tom kontekstu može posmatrati susret Pompea i Vučića.

„Međutim, treba imati u vidu nekoliko izazova koji mogu da naruše ovaj proces. Najvažnije pitanje je ko će formirati novu Vladu Kosova i kakva će biti njihova nova platforma za pregovore. Zatim je bitno ukinuti takse, jer bez toga Beograd ne želi da pregovara sa Prištinom“, kazao je Mijačić.

On je naveo da sve je prilika da će se tokom jeseni ponovo glasati za prijem Kosova u UNESCO i Interpol i da će to dodatno zaoštriti retoriku i radikalizovati javno mnjenje, te da će samim tim biti teže doći do sporazuma, kao i da pitanje povlačenja priznanja Kosova od strane pojedinih država, takođe utiče na pregovarački proces.

„Možda najvažniji izazov trenutno je usaglašavanje stavova međunarodnih aktera, pre svega Amerike i Nemačke, ali svakako i Rusije, Francuske i Velike Britanije. Očigledno je da velike sile imaju različite stavove po pitanju regulisanja odnosa između Beograda i Prištine, a bez usaglašavanja njihovih stavova ni jedno rešenje nije održivo“, ocenio je Mijačić za Betu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari