Drecun: Kurti je velika prepreka za nastavak razgovora 1Foto: Printscreen/RTS

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je danas da se Aljbin Kurti, lider Samoopredeljenja – partije koja se osvojila najviše glasova na nedavno održanim kosovskim izborima, ponaša neodgovorno i daje ekstremne izjave.

Drecun je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazao da Kurti svojom izjavom da neće imati Srpsku listu u svojoj vladi krši kosovski Ustav i poručio mu da nikada neće naterati srpski narod da prizna državu Kosovo.

„Posao je sada na američkom izaslaniku da ga uvede u racionalno političko ponašanje“, rekao je Drecun povodom posete izaslanika predsednika SAD Donalda Trampa Ričarda Grenela Kosovu i Srbiji.

Dodao je da Kurti želi jedno ministarsko mesto koje pripada srpskoj zajednici na Kosovu, i da govori da će ubaciti predstavnike Srba koji su se pojavljivali u albanskim spotovima i na izborima „doživeli debakl“.

„Ovde mora da se poštuje izborna volja srpskog naroda“, rekao je Drecun i ocenio da će Kurti stvarati velike probleme u dijalogu i da je „sada velika prepreka za nastavak razgovora“.

On je naveo da Grenel svoju misiju započinje u novom političkom ambijentu, jer je Hašim Tači ostao na mestu predsednika Kosova, ali je njegova stranka poražena na izborima.

„Mislim da je početni korak da se razgovori nastave“, rekao je Drecun i dodao da misli da SAD neće dozvoliti da se „gubi vreme“ i da žele da se što pre nastave razgovori Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari