Drecun: Upravljački tim za Statut ZSO protivan je sporazumu 1Foto: N1 (Arhiva)

Predsednik Skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže za N1 da kosovski Srbi nisu odustali od ZSO, već su rešili da sačekaju, jer je Priština napravila jedan politički manevar.

Upravljački tim za Statut ZSO koji formira Priština nije u skladu sa Briselskim sporazumom, dodaje. Zato, smatra da će i Statut ZSO biti protivan tom sporazumu.

Sada imamo situaciju da Albanci u Prištini pišu političku platformu, dodaje.

Drecun smatra da oni potpuno zatvaraju vrata normalizaciji odnosa, jer traže da se pređe u završni stadijum – koji bi, kako tvrdi, prema albanskom mišljenju jedino mogao da se završi na način da Srbija prizna Kosovo, stoji na N1.

Gost Dana uživo smatra da je neizvestan nastavak razgovora u Briselu: „Priština želi da podigne tenzije i da nas udalji od postizanja bilo kakvog rešenja“.

Navodi da je Beograd rekao jasno da neće da prizna Kosovo, i da mu otvori vrata u UN, ali da je spreman da sedne za sto. Drecun kaže da mu se čini da, po pitanju Kosova, EU nema nikakvu svoju politiku i da zapravo sledi sve ono što stiže iz Vašingtona.

Zbog svega toga postoji zastoj u normalizaciji odnosa, dodaje.

Drecun navodi da sada Priština kaže da će ZSO biti formiran na osnovu Ustava Kosova, i da se onda postavlja pitanje – zašto smo pregovarali u Briselu.

Kaže da je na delu pokušaj Prištine da uzme ono što joj odgovara (iz Briselskog sporazuma) i odbije ono što joj ne odgovara i da formira neku čudnu zajednicu ZSO, neprihvatljivu za srpsku stranu.

Dogovor je da ZSO ima izvršne nadležnosti, i u planu implementacije je zapisano, to je i prihvatila Priština, da u slučaju da neki pravni akt na Kosovu ne bude u skladu sa Briselskim sporazumom, da će se menjati taj akt, a ne Briselski sporazum, kaže Drecun. „Priština pravi manevar i odmah šalje na ocenu ustavnosti na Ustavni sud Briselski sporazum u delu koji se odnosi na ZSO, gde taj Ustavni sud kaže – pa skoro sve tačke osim jedne nisu u skladu sa aktom… U redu, pa menjajte taj akt, po planu implementacije… A oni kažu ne – mi ćemo da pravimo ZSO u skladu sa Ustavom Kosova, i potencijalno prave konfliktnu situaciju“.

“U Briselu je, dogovoreno da upravljački tim formiraju Srbi isključivo, jer neće valjda Albanac da piše Statut, otkud on zna kakve su potrebe i interesi srpskog naroda, kad sve čine da ih podrede svojim“, rekao je Drecuna na N1.

Ističe da Srbi imaju svoj upravljački tim, a da Priština formira neki svoj, što nije u skladu sa Briselskim sporazumom. „I hajde da se prećutno pređe preko toga, samo da bi se nešto počelo… Ali Priština unapred kaže da taj upravljački tim može da napravi Statut, ali u skladu sa Ustavom (Kosova), i to je osuđeno na neuspeh… Jer mora da se piše Statut na osnovu nadležnosti koje su definisane Briselskim sporazumom, a koje tzkv. Ustavni sud ocenjuje da nisu u skladu sa tim pravnim aktom… I šta sad, kako ćemo dalje“, pita.

Ocenjuje da je to politički manevar i prevara Prištine koju prihvataju i EU i Vašington.

Na kraju ćemo imati Statut koji će biti apsolutno protivan Briselskom sporazumu i koji ne omogućava Srbima ništa, navodi.

Mi čekamo, kaže Drecun, da srpska strana ne ispadne remetilački činilac, i čekamo da vidimo šta će da uradi, ali mi je jasno šta će da urade.

Naovdi da u Briselskom sporazumu piše da Vlada treba da uvede ZSO u postojeći pravni poredak i ništa više, stoji na N1.

Neće da formiraju zajednicu po Briselskom sporazumu i isporučuju nam platformu u kojoj se kaže – nema šta da se razgovara, ajmo sada u završnu fazu, ocenjuje.

Kaže da mnogo toga nije rešeno, i da dijalog nije iscrpljen (da bi ušao u završnu fazu), jer nisu rešena pitanja imovine, imovine SPC, pitanje nestalih…

Beograd, navodi Drecun, nudi da se ide korak dalje, da se sedne za sto.

Nalazimo se u slepoj ulici, kaže Drecun. Ne možemo da idemo ispod našeg minimuma, nećemo da priznamo Kosovo i ne vidimo ih u UN, a oni kažu – interesuje da nas samo da nas priznaju i formiraćemo ZSO kao neko lovačko udruženje, ističe.

Srpski narod na KiM zastupa Beograd i ništa se ne radi mimo dogovora predstavnika srpskog naroda i Beograda, kaže Drecun. Srpski narod je prisutan u institucijama u srpskoj pokrajini samo zato da spreči Albance da donosi odluke na štetu srpskog naroda, i zato što im te insitucije kreiraju sudbinu, dodaje.

Srbija ne želi da onemogući napredak tog dela naše teritorije, da napravi crnu rupu od njega, zato i imamo dogovor da nećemo ništa uraditi da bi sprečili Kosovo na putu ka EU, kaže gost N1. Ali je dogovoreno da Kosovo nigde ne može – na forumu nekom – da bude predstavljeno bez zvezdice, podseća. Primećuje da se pokazuje namera nekih da se organizacijom nekih skupova, malo po malo, stvori utisak da Srbija prećutno prizna da je Kosovo predstavljeno kao država.

Komentarišući platformu koja stižu od predsednika Skupštine Kosova Kadrija Veseljija, kaže da je to čovek koji bi trebalo da se nađe na optužnici Specijalnog suda.

Imamo podebeli dosije za zločine koji su počinili i Veselji i Hašim Tači i čitava ta Drenička grupa, navodi Drecun.

Kad Džo Diogardi, prvi čovek albanskog lobija u SAD, kaže da uopšte neće da razgovara sa Tačijem, Haradinajem, Veseljijem jer su to kriminalci, koje zanima samo novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari