Drugi čovek države 15 dana ne sme da pokaže indeks 1Lideri SZS juče ispred RTS Foto: Beta/Branislav Božić

Firma Megatrend international expert consortium limited, registrovana u Velikoj Britaniji, od osnivanja 1990. do 2018. osim 1994. na računu nije imala prihode.

Zato se postavljaju pitanja kako je zapošljavala profesore, kako ih je plaćala, kako je platila Sava centar, na koji račun su studenti uplaćivali školarinu, naveo je predsedavajući Saveza za Srbiju Dragan Đilas na jučerašnjoj konferenciji za novinare, predstavlajući nove dokaze u aferi koju je pokrenuo ovaj savez, u kojoj se, prema tvrdnjama iz Saveza, otkriva da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nije stekao fakultetsku diplomu.

On je dodao i pitanje po kom obrazovnom programu i od koje države je Stefanović i još 1.054 osobe pohađalo bilo kakvu nastavu i na kom jeziku.

– Ako na srpskom zašto nisi upisao Megatrend u Beogradu nego fantomsku školu? Na koji način si platio školarinu i na koji račun? Kako su tvoji profesori koji su držali navodna predavanja u Save centru plaćeni za to, kako ste platili Sava centar i sve ostale troškove. To su vrlo jednostavna pitanja za nekog ko je završio fakultet – naveo je Đilas.

Prema njegovim rečima, u izveštajima za svaku godinu iz britanskog registra kompanija, firma Megatrend international expert consortium limited, imala je prihod samo 1994. je ova kompanija imala prihod od 412 funti.

– Svih ostalih godina je prihod ravan nuli. Za dvadeset i nešto godina navodnog postojanja firme navodno registrovane na PIO BOX bez prave adrese ukupan prihod je bio oko 500 evra. Ova kompanija je osnovala i predstavništvo u Srbiji 1991. Oni nisu poreski obveznik Srbije i samim tim nema prometa preko njihovog eventualno nerezidentnog računa. Ako su to radili preko takvog računa, bili su dužni da to prijave britanskim vlastima. Mi ćemo podneti prijavu britanskim vlastima da se proveri da li je firma prihodovala jer je morala da plati porez u Britaniji gde je registrovana. Njihovi organi su ozbiljniji od naših tako da će to biti zanimljiva stvar – najavio je Đilas.

Lider Dveri Boško Obradović ponovio je suštinu afere rekavši da je Megatrend formirao fantomsko privredno društvo u Londonu koje je proglasilo svojim internacionalnim fakultetom.

– I onda je 1.054 ljudi, prema informacijama sa Megatrenda, završilo taj fantomski nepostojeći internacionalni Megatrend fakultet. Onda je Megatrend, što je poseban paradoks, nostrifikovao svoju diplomu sa lažnog i nepostojećeg Megatrenda international fakulteta, u diplomu, u slučaju Nebojše Stefanovića, svog drugog fakulteta za poslovne studije. Dakle, pretvorio je nepostojeći fakultet i nepostojeću diplomu u postojeći fakultet i postojeću diplomu. Na osnovu tog novog fakulteta, koji zapravo nikad nije pohađao ni završio, Nebojša Stefanović je počeo svoju dalju akademsku karijeru i upisao postdiplomske studije i postao doktor nauka – objasnio je Obradović.

Drugi čovek države 15 dana ne sme da pokaže indeks 2
Nebojša Stefanović Foto: Beta/Miloš Miškov

Prema njegovim rečima, ova afera je srce koruptivnog sistema i slika i prilika korupcije i poslednjih 30 godina.

On je rekao da se od Megatrenda traži da objavi spisak svih koji su završili Megatrend international od 1990. do 2004. jer postoji sumnja da se veliki broj tih ljudi s diplomama lažnog fakulteta nalazi u državnom aparatu.

Prema Obradovićevim rečima, ako je drugi čovek države u ovakvom kriminalu i korupciji i ako već više od 15 dana ne sme da pokaže svoj indeks, ne sme da navede nijednog profesora koji mu je predavao u Sava centru, ne sme da navede nijedan ispit koji položio, onda to govori da je ovo što je rečeno istina i da neko pokušava da sakrije ovu aferu izmišljanjem drugih lažnih afera.

Konferencija Saveza je održana ispred zgrade RTS jer javni servis od ponedeljka nije preneo nijednu informaciju o ovom slučaju. Dokumentacija o lažnoj fakultetskoj diplomi predata je na pisarnicu javnog servisa.

Đilas: Ne preziremo nikoga

Dragan Đilas, lider Stranske slobode i pravde, reagovao je na jučerašnji autorski tekst predsednika SNS u Politici.

„Predsednik SNS kaže da mi koji sada stojimo ispred vas preziremo svoj narod. Aleksandre Vučiću, nikoga mi ne preziremo, čak ni tebe. Ne tvrdimo mi da je sramota nemati fakultetsku diplomu, kako si napisao, i ne delimoi ljude po tome koliko su mogli da se obrazuju ili nisu. Mi ne govorimo o tome da li neko ima diplomu ili ne. Nego ko laže, krade, vara, falsifikuje i na taj način se odnosi prema građanima Srbije. Mi govorimo o tome da je jedan čovek na visokoj državnoj funkciji, prema onome što mi znamo i što smo pokazali, falsifikovao svoju fakultetsku diplomu a samim tim i sve ostalo i na osnovu toga došao na tu poziciju. O njegovoj akademskoj čestitosti i krivičnoj odgovornosti govoriće akademska zajednica i sud. Mi govorio o političkoj odgovornosti“, rekao je Đilas. Kako je dodao, čovek koji je u ovako nešto umešan ne može da ostane na mestu potpredsednika vlade i ministar unutrašnjih poslova. „Njegova dužnost je da podnese ostavku, a ako on to neće da uradi, to mora da uradi premijerka i Aleksandar Vučić koji ga je postavio. Ako to ne urade oni su saučesnici u svemu tome. Ne prezirem nikoga. Čak ni Stefanovića i tužan sam što je takav čovek na funkciji u državi u kojoj živimo. Dok se to ne promeni nema napred“, zaključio je Đilas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari