DS: Izveštaj EP izbalansiran i u skladu sa realnom situacijom u Srbiji 1Foto: Ljiljana Bukvić

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas izveštaj Evropskog parlamenta kao izbalansiran i u skladu sa realnom situacijom u Srbiji, jer u prvi plan ističe probleme na koje DS godinama ukazuje i pokazuje da u Evropskom parlamentu nema poverenja u Vladu Srbije i njenu proevropsku orijentaciju.

Evropski parlament otvoreno ističe da Vlada Srbije mora da pređe sa reči na dela i da prestane sa vođenjem anti-EU propagande, gde organizovanom kampanjom dezinformacija Vlada Srbije okreće građane protiv Evropske unije, iako se zvanično zalaže za ulazak u EU, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ukazuje i da Evropski parlament osuđuje govor mržnje, zastrašivanje i uvrede koje dolaze sa govornice Narodne skupštine i od  zvaničnika Srbije prema opoziciji, intelektualcima, civilnom društvu ali i prema poslanicima Evropskog parlamenta.

Evropski parlamet je osudio i pritisak na glasače u Srbiji i kampanju dezinformisanja glasača na izborima i iskazao zabrinutost zbog izmena izbornih pravila u nedeljama pred izbore, čime je jasno priznato da izbori 2020. godine nisu bili fer i slobodni.

Posebno se zahteva rasvetljavanje slučajeva visoke korupcije poput Jovanjice, Krušika, Savamale i Telekoma. Od Srbije se zahteva da se pozabavi organizovanim kriminalom koji sad već poprima međunarodni obuhvat i karakter, a  Srbija je označena kao čest izvor regionalnih kampanja dezinformacija na Zapadnom Balkanu, ukazuje DS.

Reakcije državnog rukovodstva na ovu rezoluciju govori o nespremnosti da se pogleda istini u oči i o nespremnosti da se išta promeni kako bi se Srbija skrenula sa pogrešnog puta na kom se nalazi, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari