DS: Vlast guši "Južne vesti" 1Foto: Printscreen

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da će obavestiti Partiju evropskih socijalista i ostale evropske organizacije i institucije u čijem radu učestvuje kako vlast u Srbiji pokušava da uguši nezavisni informativni portal „Južne vesti“.

Vladajući režim je potpuno razorio pravni sistem u zemlji o čemu svedoči neiscrpna lista nezakonitih, a nesankcionisanih kriminalnih radnji. U ovom slučaju, zloupotrebio je državne organe u nastojanju da finansijski uništi „Južne vesti“, zbog čega malo ko veruje u uspeh eventualne žalbe na farsično rešenje Poreske uprave o kažnjavanju tog regionalnog glasila sa sedištem u Nišu, navodi se u saopštenju DS.

Uz ocenu da će, posle šest godina vlasti Aleksandra Vučića, DS ocenjuje da će „režim ustuknuti samo ukoliko se suoči sa snažnim otporom domaće i međunarodne javnosti, koja će ustati u odbranu prava na slobodu mišljenja, govora i izveštavanja“.

Demokratska stranka, kako se navodi, podržava „Južne vesti“ i sve medijske poslenike koji se bore za Ustavom zagarantovano pravo na slobodno i nepristrasno informisanje, bez kojeg se ne može formirati kritičko-objektivno mišljenje o stvarima I pojavama u društvu.

U saopštenju se navodi da DS želi „osvešćene i misleće građane koji će sami doneti svoj sud o tome u kakvom društvu žive ili žele da žive“, dok režim želi „ljude anestezirane bajkovitim lažnim vestima o dobrom gospodaru i zlim opozicionarima“.

Demokratska stranka ocenjuje da „Južne vesti“ nisu prekršile poreske zakone Srbije, već „nepisanu zabranu kritičkog i objektivnog izveštavanja o radu aktuelne vlasti, koju je gotovo svim medijima u Srbiji nametnuo režim Aleksandra Vučića“.

Istovreneo DS, priznaje kako „u vreme kada je učestvovala u vlasti učinila sve što je mogla i morala da učini kako bi trajno uredila oblast izveštavanja javnih glasila“.

„Utoliko više danas ima obavezu da snažno podrži novinare i sve one koji se u krajnje teškim okolnostima bore za očuvanje dostojanstva i same svrhe novinarske profesije“, navodi se u saopštenju DS.

Uz obrazloženje da je i stanje na medijskoj sceni jedan od razloga što je DS odlučila da sa ostalim opozicionim partijama, organizacijama i pojedincima formira Savez za Srbiju, DS u saopštenju navodi da će taj savez „svojim programskim načelima i praktičnim delovanjem bezrezervno braniti medijske slobode i pravo na nezavisno i nepristrasno izveštavanje javnih medijskih servisa i ostalih javnih glasila“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari