Šef parlamentarne grupe DSK-a Avdulah Hoti izrazio je nezadovoljstvo i zbog vodeće uloge koju ova platforma pruža predsedniku Kosova u procesu dijaloga, naglašavajući da do toga dolazi zbog nedostatka snage vladajuće koalicije da vodi glavne procese, stoji Radio Slobodna Evropa.

“DSK će narednih dana analizirati ovu platformu i u konsultaciji sa svojim strukturama i parlamentarnom grupom doneće odluku”, kazao je Hoti na konferenciji za novinare.

Državna platforma za finalizaciju briselskog dijaloga Kosova i Srbije, koju je Vlada usvojila u četvrtak i prosledila Skupštini, ovlašćuje predsednika Kosova Hašima Tačija da, zajedno sa kosovskom delegacijom koja će biti formirana, vodi razgovore o postizanju međunarodno obavezujućeg pravnog sporazuma Kosova i Srbije. U dokumentu stoji da Skupština insistira da se dijalog treba okončati međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba da dođe do recipročnog priznanja Kosova i Srbije, stoji na RSE.

Skupština takođe podržava ulogu posrednika Evropske unije (EU) i podršku Sjedinjenih Država u postizanju tog sporazuma, koji će Kosovu omogućiti članstvo u Ujedinjenim nacijama i svim ostalim relevantnim međunarodnim organizacijama, kao i ubrzani evroatlantski put.