DSS: Ljajić pravda pljačku Telekoma 1Foto: Logo

Kupovina kablovskog operatora „Kopernikus Technology“ od strane Telekoma Srbija po preplaćenoj ceni od 195 miliona evra korupcionaški je posao i velika pljačka ovog državnog preduzeća, posredno i budžeta Republike Srbije, saopštikla je danas Demokratska stranka Srbije (DSS).

Neznalački komentari ministra trgovine Rasima Ljajića, koji ne razlikuje osnovne ekonomske pojmove, prihode od dobitka, ovu tvrdnju učvršćuje.

Njegova izjava kojom isplativost investicije meri i dokazuje visinom očekivanog prihoda umesto dobitka sramotna je besmislica i neuspešno pravdanje pljačke Telekoma, navodi DSS. Kopernikus Technology je 2016. godine napravio oko 3,1 milion evra dobitka, a sledeće godine dobitak se dramatično smanjio na 1,5 miliona evra.

Sa takvim nivoom godišnjeg dobitka Telekomu će biti potrebno celih 130 godina samo da povrati ovu investiciju, a da ništa ne zaradi, ocenila je DSS.

Tvrdnju da je ovo velika pljačka državnog telekomunikacionog poreduzeća i korupcionaška afera potkrepljuje i činjenica da su lica umešana u ovu kupoprodaju blisko povezana povezana sa vladajućom strankom SNS i njenim vrhom.

Članovi Nadzornog odbora Telekoma i Skupštine akcionara su kadrovi SNS, koji primaju visoke apanaže. Predstavnik države Srbije u Skupštini akcionara i ujedno predsednik Skupštine akcionara Telekoma Dragan Đoković, koji praktično samostalno donosi svaku odluku, jer predstavlja 73% akcija sa pravom glasa, dugogodišnji je savetnik Aleksandra Vučića, još iz vremena kada je bio potpredsednik Vlade i ministar odbrane.

Direktor i jedan od krajnjih vlasnika Kopernikusa pred prodaju je bio Srđan Milovanović, rođeni brat Zvezdana Milovanovića, poverenika SNS za Niš, koji je ostao vlasnik niza preduzeća kojima se kontrolišu lokalne televizijske i kablovske stanice – Kopernikus Cable Network Niš, Kopernikus RT Jagodina, Kopernikus RT Šid, Kopernikus RT Krajina i Kopernikus RT Raška, stoji u saopštenju. Sada već bivši vlasnici „Kopernikus Technology“ državi Srbiji neće platiti nikakav porez na kapitalni dobitak od ove prodaje, jer je preduzeće osnovano pre više od 10 godina.

Nerealna, naduvana cena i niz osoba povezanih sa vrhom vlasti – odlična su prilika da se Tužilaštvo u Srbiji pokaže nezavisnim od vlasti i da se najzad započne borba protiv kriminala i korupcije, zaključila DSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari