DSS: Odlaganje novih protivepidemioloških mera plaća se životima ljudi 1Sednica Kriznog štaba Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Demokratska stranka Srbije (DSS) ocenila je danas da je uzdržavanje od uvođenja oštrih mera za sprečavanje širenja epidemije, kada se već danima beleži eksponencijalni rast broja obolelih od COVID-19, „neopravdano i veoma rizično“.

DSS je u saopštenju navela da se ponavljanjem obrazloženja da se štiti privreda, upravo njeno funkcionisanje dovodi u pitanje.

„Zaštitom tek jednog malog dela uslužnog sektora privrede, od relativno malog uticaja na bruto domaći proizvod, rizikuje se da zbog širenja epidemije već u kratkom roku celokupna privreda bude zakočena. Očuvanje zdravlja nacije mora da bude uvek prvi cilj države, a rast BDP-a ne sme da se plaća ljudskim životima“, navedeno je iz DSS-a.

Ocenjuje se da je paradoksalno da se zbog rizika od zaražavanja odlaže lično uručenje odlikovanja zaslužnima u borbi protiv epidemije, a da se istovremeno, za razliku od velike većine evropskih zemalja, privremeno ne ograničava kretanje i ne zabranjuje obavljanje delatnosti pružanja usluga koje nisu neophodne.

„Potrebno uvođenje rigoroznijih mera podrazumeva državnu pomoć delatnostima koje su njima pogođene, ali je to manji trošak od one koju će prouzrokovati povećanje troškova lečenja obolelih i od zastoja celokupne privrede, koja bi nastala nekontrolisanim širenjem epidemije“, navodi se u saopštenju.

DSS kao „potpuno neshvatljivo“ ocenjuje i to što se nove mere ne donose iako je ministar zdravlja Zlatibor Lončar u narodnoj skupštini izjavio da „u Beogradu nema više nijednog slobodnog kreveta u bolnicama za kovid-bolesnike“, a predsednik Aleksandar Vučić saopštava da se on „zalaže za policijski čas koji bi za petnaest dana rešio problem“.

„Ko onda i iz kakvih interesa sprečava usvajanje mera kojima bi se efikasno zaštitio života građana i očuvao zdravstveni sistem Srbije… ma kakve i ma kada mere bile donete kontrola njihovog poštovanja i kažnjavanje prekršilaca je nezaobilazna obaveza nadležnih organa države koja sebe smatra pravnom“, pita DSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari