DSS: Vučić deluje suprotno Ustavu 1Foto: Logo

Približavanje zadatog roka za priznanje nezavisnosti Kosova onemogućava predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da od srpske javnosti i dalje skriva sve detalje pregovora o statusu Kosova i Metohije, koje neovlašćeno vodi, saopštila je Demokratska stranka Srbije.

Izjavom da se „zalaže za razgraničenje sa Albancima“ i da je „to politika koju predstavlja“, Vučić deluje suprotno Ustavu, jer to podrazumeva zalaganje za promenu granica Srbije i odricanje od dela njene teritorije u korist kosovskih secesionista, ukazuje DSS.

Uz konstataciju da je na delu sistematsko rušenje ustavno-pravnog poretka Srbije, ta stranka podseća da, po Ustavu, Vlada „utvrđuje i vodi politiku“ i „ odgovorna je Narodnoj skupštini“, dok predsednik Republike „predstavlja Republiku Srbiju u zemlji i inostranstvu“ i nije ovlašćen da utvrđuje i vodi politiku.

Navodeći reči premijerke Ane Brnabić da Vlada još nema stav o Kosovu, DSS ocenjuje da politiku neovlašćeno vodi predsednik Republike, uzurpirajući ustavna ovlašćenja Vlade, kršeći ustavne obaveze svih državnih organa u vezi sa KiM i Rezoluciju Narodne skupštine o osnovnim principima za političke razgovore sa privremenim institucijama samouprave na KiM iz 2013. godine.

Vlada takvo stanje ponizno prihvata, a Narodna skupština ćuti dok se priprema raspad države, navodi DSS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari