Dveri: Povećanje minimalca i penzija uvod u predaju Kosova 1Tamara Milenković Kerković: Foto Dveri.rs

Obećanja i povećanje minimalne zarade pripremaju građane na potpunu predaju Kosova i Metohije, izjavila je danas potpredsednica pokreta Dveri, Tamara Milenković-Kerković.

„Nakon „niskih strasti“ u Ovalnom kabinetu i neovlašćenog potpisa na nečemu što se  naziva Vašingtonskim sporazumom, a zapravo predstavlja  korak do predaje dela državne teritorije, uz prećutno priznanje statusnog uslova predstavniku okupirane srpske teritorije, i uz pomoć da ta teritorija bude i od Izraela priznata za državu, nakon predizbornog poklona učinjenom predsedniku Trampu, u vidu kršenja međunarodnog prava od strane Srbije i okretanja leđa kineskoj „braći“ , ruskim „prijateljima“ i čitavom arapskom svetu,  nakon mučnih scena i javne blamaže kojoj je građane Srbije, po ko zna koji put, izložio uz podršku nepostojeće i neuke Vlade, a proglasivši to još jednom „velikom pobedom“ svoje velike pameti, predsednik Srbije je po povratku u domovinu i najsiromašnijim građanima Srbije ponudio obećanje da će u recesiju izazvanu pandemijom KOVID-19 ući sa većim platama i penzijama“ – izjavila je Milenković-Kerković.

Ona je navela kako su u istom danu dvojica ministara „nepostojeće srpske Vlade“ saopštila dve važne odluke, koje su čekale na povratak „pobednika“ iz Vašingtona.

„Prva vest je da su mučni i dugi pregovori članica tripartitnog Ekonomsko-socijalnog saveta završeni neuspehom. Reprezentativni sindikati nisu uspeli da privole Uniju poslodavaca da 350.000 radnika u Srbiji koji rade za minimalnu zaradu osposobe  da za svoju platu mogu da  kupe ni minimalnu potrošačku korpu čija je vrednost u Srbiji 37.000 dinara“ – rekla je Milenković-Kerković.

Dveri: Povećanje minimalca i penzija uvod u predaju Kosova 2
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Minimalna zarada je, objasnila je Milenković-Kerković, povećana za 2.156 dinara, a radnog sata za 10 centi i iznosi 183,9 dinara (1,56 evra).

„Drugu važnu vest je istoga dana saopštio bivši doktor nauka i ministar finansija u nepostojećoj Vladi. Ova se vest odnosi na penzionere kao drugi deo srpske najsiromašnije populacije. Kao dokaz da tehnička Vlada brine o svojim najstarijim sugrađanima, bivši dr Siniša Mali saopštio je da će se od naredne godine i penzije uvećati za gotovo 6%, pa će penzioneri moći da u ekonomsku krizu uđu sa „švajcarskim modelom“ penzije. Izrekao je i da će onima koji dožive 2025. godinu prosečna penzija biti 440 evra“ – izjavila je potpredsednica Dveri.

Ona smatra da povećanje minimalne zarade i penzija predstavljaju deo „postvašingtonske“ strategije za potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma uz amortizaciju reakcije građana.

„Režim SNS-a je za osam godina svoje vladavine javni dug države udvostručio, i od 15,4 milijardi EVRA, koliko je on iznosio 2012. godine, doveo do duga od 31,3 milijarde EVRA ili  52% bruto društvenog proizvoda. Procenat mladih među nezaposlenima je najveći u Evropi i iznosi 25%. I cena rada u Srbiji je jedna od najnižih u Evropi. Radno zakonodavstvo je radnike svelo na nivo siromašnih plaćenih robova, a Srbiju i sam njen predsednik reklamira kao zemlju jeftine radne snage. Porez na zarade kao i doprinosi koje zaposleni i poslodavci plaćaju na bruto zarade iznose 47,5% što znači da država uzima 63% neto plate svakog zaposlenog“ – navela je Milenković-Kerković.

Prema njenim rečima, povećanje minimalne zarade neće poboljšati položaj siromašnih radnika.

„Neadekvatnost i neseselektivnost mera za prevazilaženje ekonomske krize će veliki deo poslodavaca navesti da otpuštaju zaposlene, posebno u najugroženijim sektorima usluga, saobraćaja, transporta i turizma. I Međunarodni monetarni fond predviđa otpuštanje više od stotinu hiljada zaposlenih u Srbiji.  Uporedo sa povećanjem minimalne zarade na 32.156 din (273 evra) predviđeno je i povećanje neoporezivog dela zarade na 18.300 din“ – rekla je Milenković-Kerković.

Koliko se zbog otkaza smanji priliv poreza i doprinosa na plate, objasnila je ona, smanjiće se deo budžeta za isplatu penzija.

„Umesto manipulacijom podacima i prikazivanjem parametara privrednog rasta „najvećeg u Evropi“ nepostojeća Vlada bi trebalo da se pozabavi načinima za smanjenje stopa poreza i doprinosa na zarade, ali i uvođenjem progresivnog oporezivanja. Samo tako država može da rastereti poslodavce i time spreči ne samo otpuštanje zaposlenih, već i bankrot privrednih subjekata u uslovima krize izazvane pandemijom.  Smanjenjem stopa poreza i doprinosa kroz povećanje neoporezivog cenzusa, kao i ukidanjem velikog  broja parafiskalnih nameta (kojih je preko hiljadu) smanjiće se rashodi i omogućiti opstanak i dalje sticanje konkurentske prednosti na tržištu“ – izjavila je Milenković-Kerković.

Pre obećanja „švajcarskih penzija“, dodaje, država bi morala da vrati novac koji je protiv Ustava i zakona oduzela penzionerima.

„Očito je da će i povećanje iznosa minimalne zarade u Srbiji , čiji će trošak snositi poslodavci, i obećanje o povećanju penzija o kome će poslednju reč imati naredna neizvesna godina, biti još jedno opsenarstvo režima SNS koji treba da za „đinđuve i staklene perle“ pokloni deo svoje teritorije“ – poručila je Milenković-Kerković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari