Dveri: Povećanje minimalca i penzija uvod u predaju Kosova 1Foto: Dveri.rs

Obećanja i povećanje minimalne zarade pripremaju građane na potpunu predaju Kosova i Metohije, izjavila je danas potpredsednica pokreta Dveri, Tamara Milenković-Kerković.

„Nakon „niskih strasti“ u Ovalnom kabinetu i neovlašćenog potpisa na nečemu što se  naziva Vašingtonskim sporazumom, a zapravo predstavlja  korak do predaje dela državne teritorije, uz prećutno priznanje statusnog uslova predstavniku okupirane srpske teritorije, i uz pomoć da ta teritorija bude i od Izraela priznata za državu, nakon predizbornog poklona učinjenom predsedniku Trampu, u vidu kršenja međunarodnog prava od strane Srbije i okretanja leđa kineskoj „braći“ , ruskim „prijateljima“ i čitavom arapskom svetu,  nakon mučnih scena i javne blamaže kojoj je građane Srbije, po ko zna koji put, izložio uz podršku nepostojeće i neuke Vlade, a proglasivši to još jednom „velikom pobedom“ svoje velike pameti, predsednik Srbije je po povratku u domovinu i najsiromašnijim građanima Srbije ponudio obećanje da će u recesiju izazvanu pandemijom KOVID-19 ući sa većim platama i penzijama“ – izjavila je Milenković-Kerković.

Ona je navela kako su u istom danu dvojica ministara „nepostojeće srpske Vlade“ saopštila dve važne odluke, koje su čekale na povratak „pobednika“ iz Vašingtona.

„Prva vest je da su mučni i dugi pregovori članica tripartitnog Ekonomsko-socijalnog saveta završeni neuspehom. Reprezentativni sindikati nisu uspeli da privole Uniju poslodavaca da 350.000 radnika u Srbiji koji rade za minimalnu zaradu osposobe  da za svoju platu mogu da  kupe ni minimalnu potrošačku korpu čija je vrednost u Srbiji 37.000 dinara“ – rekla je Milenković-Kerković.

Dveri: Povećanje minimalca i penzija uvod u predaju Kosova 2
Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Minimalna zarada je, objasnila je Milenković-Kerković, povećana za 2.156 dinara, a radnog sata za 10 centi i iznosi 183,9 dinara (1,56 evra).

„Drugu važnu vest je istoga dana saopštio bivši doktor nauka i ministar finansija u nepostojećoj Vladi. Ova se vest odnosi na penzionere kao drugi deo srpske najsiromašnije populacije. Kao dokaz da tehnička Vlada brine o svojim najstarijim sugrađanima, bivši dr Siniša Mali saopštio je da će se od naredne godine i penzije uvećati za gotovo 6%, pa će penzioneri moći da u ekonomsku krizu uđu sa „švajcarskim modelom“ penzije. Izrekao je i da će onima koji dožive 2025. godinu prosečna penzija biti 440 evra“ – izjavila je potpredsednica Dveri.

Ona smatra da povećanje minimalne zarade i penzija predstavljaju deo „postvašingtonske“ strategije za potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma uz amortizaciju reakcije građana.

„Režim SNS-a je za osam godina svoje vladavine javni dug države udvostručio, i od 15,4 milijardi EVRA, koliko je on iznosio 2012. godine, doveo do duga od 31,3 milijarde EVRA ili  52% bruto društvenog proizvoda. Procenat mladih među nezaposlenima je najveći u Evropi i iznosi 25%. I cena rada u Srbiji je jedna od najnižih u Evropi. Radno zakonodavstvo je radnike svelo na nivo siromašnih plaćenih robova, a Srbiju i sam njen predsednik reklamira kao zemlju jeftine radne snage. Porez na zarade kao i doprinosi koje zaposleni i poslodavci plaćaju na bruto zarade iznose 47,5% što znači da država uzima 63% neto plate svakog zaposlenog“ – navela je Milenković-Kerković.

Prema njenim rečima, povećanje minimalne zarade neće poboljšati položaj siromašnih radnika.

„Neadekvatnost i neseselektivnost mera za prevazilaženje ekonomske krize će veliki deo poslodavaca navesti da otpuštaju zaposlene, posebno u najugroženijim sektorima usluga, saobraćaja, transporta i turizma. I Međunarodni monetarni fond predviđa otpuštanje više od stotinu hiljada zaposlenih u Srbiji.  Uporedo sa povećanjem minimalne zarade na 32.156 din (273 evra) predviđeno je i povećanje neoporezivog dela zarade na 18.300 din“ – rekla je Milenković-Kerković.

Koliko se zbog otkaza smanji priliv poreza i doprinosa na plate, objasnila je ona, smanjiće se deo budžeta za isplatu penzija.

„Umesto manipulacijom podacima i prikazivanjem parametara privrednog rasta „najvećeg u Evropi“ nepostojeća Vlada bi trebalo da se pozabavi načinima za smanjenje stopa poreza i doprinosa na zarade, ali i uvođenjem progresivnog oporezivanja. Samo tako država može da rastereti poslodavce i time spreči ne samo otpuštanje zaposlenih, već i bankrot privrednih subjekata u uslovima krize izazvane pandemijom.  Smanjenjem stopa poreza i doprinosa kroz povećanje neoporezivog cenzusa, kao i ukidanjem velikog  broja parafiskalnih nameta (kojih je preko hiljadu) smanjiće se rashodi i omogućiti opstanak i dalje sticanje konkurentske prednosti na tržištu“ – izjavila je Milenković-Kerković.

Pre obećanja „švajcarskih penzija“, dodaje, država bi morala da vrati novac koji je protiv Ustava i zakona oduzela penzionerima.

„Očito je da će i povećanje iznosa minimalne zarade u Srbiji , čiji će trošak snositi poslodavci, i obećanje o povećanju penzija o kome će poslednju reč imati naredna neizvesna godina, biti još jedno opsenarstvo režima SNS koji treba da za „đinđuve i staklene perle“ pokloni deo svoje teritorije“ – poručila je Milenković-Kerković.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

8 reagovanja na “Dveri: Povećanje minimalca i penzija uvod u predaju Kosova”

 1. Ne postoji titula: bivši doktor nauka, ili jeste ili niste doktor.
  Sa druge strane lažni doktor postoji kao termin i to treba naglašavati u svakoj prilici.

  • U kući si trebao da naučiš da ako nešto ne shvataš: ćutiš, učiš i pitaš.
   Logoreja je bolest modernog društva i ti je imaš.

 2. Dosta više, to Kosovo su njegovi stanovnici, Srbi prodavali od 80.I to debelo prodali a sad urlaju iz Srbije,, Ne damo Kosovo,, Nek vrate Albancima pare pa nek se vrate

  • Sta cemo sa imovinom Srbije?
   Sta cemo sa Trepcom,crkva Ima OGROMNE posede…..
   ETO MATERIJALNIH RAZLOGA.
   PO STRANI DUHOVNI, AKO SU VAM NEBITNI!

   • Каква, море, имовина Србије? Ко да Косовари не могу да дају тај рудник Кинезима онако како ми дајемо своје?!
    Све што црква има на Косову је њено, једино што не може то да раскопа и пренесе у Србију, ко што је ономад неки билмез предлагао! А, у душевне разлоге а не улазимо – то се лечи у душевним болницама, а не по новинама…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.