Dveri predale pismo o zaštiti životne sredine 1Foto: Logo

Lider Dveri Boško Obradović predao je danas u Narodnoj skupštini prvo Republičko pismo na temu zaštite životne sredine, čime je predstavljena tačka proglasa „Promena sistema-sigurnost za sve“, koja je posvećena „zelenom patriotizmu“.

On je na konferenciji za novinare ispred Vlade rekao da su „najalarmantniji“ problemi životne sredine sadržani u pet tačaka.

„Među osnovnim problemima je ilegalna seča šuma i uništavanje zelenih površina i drveća u urbanim sredinama, zatim i zagađenje vazduha i ugrožavanje pririode“, rekao je Obradović i dodao da jedan od velikih problema predstavlja i izgradnja spalionice u Vinči, jer to može biti „nova ekološka bomba za Beograd“, kao i otvaranje rudnika Jadarita u Loznici, koju finansira firma Rio Tinto, za koju je poznato da „iza sebe ostavlja pustoš“

On je upitao gradsku vlast, da li je urađena studija o zaštiti životne sredine koja se tiče problema koje su naveli, jer „građani moraju da znaju šta se dešava sa njihovom životnom sredinom“.

Obradović je kazao da je prema rebalansu budžeta, koji je nedavno usvojen u Narodnoj skupštini, budžet za zaštitu životne sredine smanjen za dve milijarde dinara.

Dveri su navele osam predloga za poboljšanje od kojih je Obradović izdvojio tri ključna predloga, to su uvođenje nacionalnog saveta za ekološku bezbednost Srbije, uvođenje „zelenog menadžera“ u svakoj lokalnoj samoupravi i povećanje broja referenduma na tu temu.

On je kazao da će „zelena pisma“ svakoga meseca dostavljati nadležnim državnim organima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari