Dveri: RTS sporadično izveštava o nama, marginalizuje opoziciju 1Foto: Logo

Pokret Dveri u otvorenom pismu informativnoj redakciji Radio-televizije Srbije (RTS) naveo je da RTS sporadično izveštava o tom pokretu, najčešće kroz format „Šta radite bre“ i prećutkuje sve aktivnosti Dveri u najvažnijim informativnim emisijama.

„Tako postupate i sa mnogim drugim strankama opozicije. Na taj način vi, naizgled uključujući opoziciju u vaše izveštavanje, tendenciozno stvarate sliku o tobožnjoj marginalnosti iste. Sve dok u svakom TV dnevniku ne budete počeli da izveštavate detaljno o radu opozicije mi ćemo ono što sporadično objavljujete i dalje doživljavati kao nastavak uređivačke politike koja ima predumišljaj i nameru da tendenciozno marginalizuje opoziciju i njen rad – na sve raznolike, ‘kreativne’ načine“, navodi se u pismu Dveri.

Dveri su ocenile da je tužno što je informativna redakcija RTS „svoje realne profesionalne kvalitete“ podredila tome i dovela u pitanje ugled i značaj celokupnog javnog servisa, „čiji su dometi i rad važni za ovu naciju i koji je apsolutno nezamenljiv“.

„Od vas kao novinara u narednom periodu očekujemo, da u susret izborima na svim nivoima suštinski korigujete vašu uredjivačku politiku i omogućite gradjanima koji vas finansiraju da na vašim programima redovno, blagovremeno, iscrpno, a posebno uživo čuju svoje političke predstavnike“, dodale su Dveri.

U pismu se ističe da je „puno gradjana“ kojima je RTS uskratio „pravo da znaju sve“ i čiji revolt čak ni njihovi politički predstavnici ne mogu više da izraze i kanališu kroz oblike legitimnog izražavanja protesta.

„Njihov interes da budu informisani o radu svojih predstavnika je deo javnog interesa Srbije, a on je grubo narušen. Ponavljamo – jedan čovek ne može izražavati volju svih građana Srbije, niti se čitava Srbija može podrediti volji jednog čoveka. Kako je dobro rekao Njagoš: „barjaktaru darivat Evropu, grehota je o tome i misliti!“ Mislite o tome i ne potcenjujte važnost slobode misli i govora“, naglasile su Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari