Dveri traže ispitivanje doktorata Nebojše Stefanovića i Jorgovanke Tabaković 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Poslanici pokreta Dveri saopštili su da je potrebno, nakon što je utvrđeno da je doktorska disertacija ministra Siniše Malog plagijat,  da se pokrenu postupci preispitivanja doktorskih disertacija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića i guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković.

Dveri su u saopštenju podsetile da su naučni radnici, Uglješa Grušić, Branislav Radeljić i Slobodan Tomić još 2014. godine objavili tekst u kom su naveli da je Stefanovićev doktorat plagijat, a kao posebno sumnjivo su istakli i to što jedan član komisije na dan odbrane nije bio prisutan, a dva člana, Sung-Džo Park i Žan-Žak Šanaron, se ne služe srpskim jezikom.

U saopštenju se navodi i da su novinari CINS-a 2016. godine, nakon provlačenja doktorata Jorgovanke Tabaković kroz softver Turnitin utvrdili veliku količinu teksta koja je doslovce prepisana iz tuđih radova bez citiranja.

„Kao što vidimo pored utvrđenog plagijata Siniše Malog, originalnost doktorskih disertacija ministra Stefanovića i guvernerke Tabaković je takođe sporna, ali pod pritiskom aktuelne vlasti ove disertacije još nisu preispitane. Očigledno pokušava da se zataška da je troje najbližih saradnika predsednika SNS uhvaćeno u krađi tuđe intelektualne svojine“, saopštili su poslanici pokreta Dveri.

Kako su zaključili u saopštenju, pošto su u pitanju odbrane doktorskih radova na privatnim fakultetima, zahtevaju od Ministarstva prosvete da se što pre oformi nepristrasna komisija i pokrene procedura preispitivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari