Odbor preinačio odluku FON-a: Mali plagirao doktorsku disertaciju (VIDEO) 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Odbor za profesionalnu etiku UB jednoglasno je utvrdio da je bilo neakademskog ponašanja u doktoratu Siniše Malog.

Odbor je time preinačio odluku NN veća FON. Mali je u delu disertacije preuzimao delove i cele pasuse drugih autora bez navođenja imena.

Odbor će dostaviti Senatu konačno rešenje radi postupanja po pravilniku o postupku poništavanja diplome i dodatka diplome, saopštila je rektorka UB Ivanka Popović.

Ona je novinarima kazala da je Siniša Mali prekršio etički kodeks Univerziteta jer je bez navođenja citirao tekstove drugih autora.

https://www.facebook.com/cinserbia/videos/513195519530110/?v=513195519530110

Popović je kazala da je Odbor za profesionalnu etiku na sednici konstatovao da predloženu meru javne osude dekan Fakulteta nije izrekao, a izricanje mere je u nadležnosti dekana fakulteta.

Ona je potom za RTS dodala i da je ta odluka konačna i da će dalji koraci dovesti do toga da će se poništiti doktorska disertacija.

„To se sada obrađuje prema našim pravilnicima i po postupku koji vlada na Univerzitetu. Za koji dan će biti objavljeno konačno rešenje sa obrazloženjem odluke. U svakom slučaju, Senat će biti obavešten šta su dalji koraci“, istakla je rektorka u izjavi za RTS.

Mali je učinio povrede iz člana 22. Kodeksa profesionalne etike, jer je u delu disertacije doslovno preuzimao tekstove odnosno cele pasuse iz tekstova drugih autora, bez navođenja imena tih autora, rekla je Popović.

Ministar finansija Siniša Mali oglasio se ovim povodom i rekao u izjavi za Tanjug da zna koliko zna, da zna da to nije uradio.

„A to što nekom ova tema znači iz političkih razloga, to ne mogu ni da komentarišem“, izjavio je ministar finansijai dodao da će se o tome oglasiti tek za nekoliko dana kada prđoe rasprava o budžetu u Skupštini Srbije.

Sociolog Ratko Božović izjavio je danas da je dobro što je Odbor za profesionalnu etiku uputio predlog Senatu Univerziteta da postupi po pravilniku za poništenje doktorata ministra finansija Siniše Malog, da je time jedna stvar završena, ali da ne veruje da će biti posledica po političku karijeru Malog.

Janko Veselinović, predsedavajući Saveza za Srbiju, izjavio je da je jedino što preostaje nakon odluke Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta da je doktorski rad Siniše Malog plagijat, da Mali i cela Vlada Srbije podnesu ostavke.

Posle današnje odluke Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu kojim je potvrđeno da je Siniša Mali plagirao svoj doktorat, i inicijativa Ne davimo Beograd je zatražila hitnu smenu ministra finansija i pozvala građane na protest 25. novembra u 18 sati ispred zgrade Ministarstva finansija.

Isto je zatražila i potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić koja je ocenila da ministar finansija Siniša Mali više ni dana ne može ostati na toj funkciji.

I Nova stranka je saopštila da javno zahteva da on smesta podnese ostavku na mesto ministra, ali i da istim putem krene i celokupna Vlada Srbije, kao i predsednik Republike.

Udruženje Jedan od pet miliona poručilo je danas da je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu doneo konačnu odluku da je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat i da je time Univerzitet prva u nizu institucija u Srbiji koja je oslobođena.

Potpredsednica Dveri Tamara Kerković ocenila je danas da je Univerzitet u Beogradu odbranio svoj ugled time što je proglasio doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijatom, navodi se u saopštenju Dveri.

Omladina Demokratske stranke (DS) ocenila je danas da ministra finansija Sinišu Malog treba da bude sramota što je ukrao tuđi intelektualni rad.

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i profesor na Pravnom fakultetu Miloš Jovanović ocenio je danas da „ohrabruje“ odluka Univerziteta u Beogradu da je doktorat ministra finansija Siniše Malog plagijat.

Njujork tajms je preneo vest agencije AP iz Beogarda u kojoj se kaže da se ministar finansija suočava sa pozivima na ostavku nakon što je Beogradski univezitet zaključio da je njegov doktorat plagijat.

Profesorka BU u penziji Srbijanka Turajlić kaže da je za nju odluka o doktoratu Siniše Malog očekivana i jedina moguća, a da bi sve drugo bi bilo stavljanje ključa u bravu BU.

Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka (FON) usvojilo je 28. oktobra izveštaj Etičke komisije FON-a o doktorskoj disertaciji ministra finansija Siniše Malog, kojim se utvrđuje postojanje „neakademskog ponašanja“, i predložilo izricanje mere javne osude za sporni doktorat.

Doktorat Malog doveden je u pitanje pre pet godina kada su ga univerizitetski profesori optužili da je plagirao deo svog rada.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

77 reagovanja na “Odbor preinačio odluku FON-a: Mali plagirao doktorsku disertaciju (VIDEO)”

 1. Kakva SKOMNA VEST. Gotovo neprimetno! Kad nisu pomogli ruski spijuni i ostale senzacije, da se bar, sakrije vest, da se ne vidi… Da se Predcednik ne sekira… Bas lepo od Vas!

  • Bitno je da je ovo vest koja pokazuje da bar Univerzitet u Beogradu nije „potonuo“ u rešavanju teških afera, za razliku od mnogih institucija,
   recimo – drugih naših univerziteta tužilaštva i Ustavnog suda Srbije.

   • Istina je da G. Mali nije plagirao, jer on taj doktorat nije ni video. A FON se prosirio prema parku …

    • Tačno tako, samo me interesuje zašto se ne pominju saučesnici – mentor, komisija koja je ispitivala doktoranda.

     • Zato sto je realno koliko god bio protiv SNSa ovo stvarno uradjeno vise zbog politike nego zbog nekog dokazivanja zaista doktorata. Zalosno je sto FON 5 godina nije rekao da je rad plagijat i tuzno, ali je Mali u ovom slucaju jedini zaista ispitivan zato sto je sns i ministar i zbog blokade rektorata, ko zna sta sve postoji onda tek na BU ..

  • Nek se pripremi sledeći.,, nazovi“ ministar Zoran Đorđević, njemu je, verujem, i diploma osnovne škole sporna.

  • Ne zurite sa hvalospevom. Mogu svi odgovorni na BU izgubiti posao zbog Malog, a od njegovog shefa velkog. U Srbiji je sve izokrenuto i u skladu sa ranijom SPS i radikalskom politikom „sto gori – to bolji“. Kada se Srbija pd toga otrgne -bice spasa za nju. Do tada,neka joj Bog pomogne,bez obzira na odluku BU.

 2. Siniša Mali i pored ocene Odbora za profesionalnu etiku tvrdi kako je pošteno uradio doktorat. Zaista, kako ga nije sramota da izađe sa takvom izjavom!?

  • Trebalo bi javiti pravim autorima, da se vidi njihov komentar i neka oni pitaju ministra za junačko zdravlje.

  • U Srbiji nije sramota biti lopov, ukrasti, lagati. U Srbiji je sramota biti pošten, vredan, čovek sa integritetom

   • To se zove lustracija, koju je Srbija namerno izbegla posle pada Milosevica. Cena toga ce biti…sve veca i veca. Bez obzira na patriotske parole propalih radikala i njima slicnih stranaka.

  • Nije slagao, rekao je da ON to nije plagirao. TACNO, neko drugi je to plagirao, on je samo stavio svoje ime na naslovnu stranu. Kupci „doktorata“ ne pisu nista, oni samo placaju uslugu. Dobro je sto je malo rasvetilo ceo taj proces, mada nije bilo tesko pretpostaviti…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.