DW: Sve smrti Aleksandra Vučića 1

Tabloidi u nedeljnom ritmu proglašavaju da je predsednik Vučić na ivici da bude ubijen ili barem srušen državnim udarom. Kako se tobožnja krhkost predsednika uklapa u propagandnu sliku prema kojoj je on jak i nepobediv?

Gord i pokisao za govornicom dok drugi iza njega tonu pod kabanicama, sam, nepokolebljiv i nedodirljiv. Vrhovni komandant. Slika koju Aleksandar Vučić širi o sebi u potpunosti odgovara prošlonedeljnom prizoru iz Kraljeva tokom antiterorističke vežbe „svih bezbednosnih snaga Srbije“. Vučić, onaj koji nad svime bdije, kara ministre i pokazuje stranim ambasadorima gde im je mesto, živi od dojma da je jak, tako jak da je jedino on i bitan.

On bi, ukratko, da bude car i da ga svi takvim poimaju. „Jedan čovek, jedna misao, jedna odluka, jedan gromobran za jedan narod. Kao što je bio Napoleon, kao što je bio Hitler, Staljin…“, rekao je u jednom intervjuu glumac Milan Gutović, u svom maniru za koji se teško dokučuje da li je sarkastičan.

Ali kakav je to car čiji život svakog trenutka visi o koncu? Ako se prate režimski tabloidi – oni što pišu samo uz dopuštenje sa najvišeg mesta – Vučića praktično svaka šuša može da ubije kad hoće. Broj pripremanih atentata i državnih udara više se ne može ni izbrojati.

Hoće da ga ubiju, ali malo morgen“

Jednog dana se sva opozicija ujedinila da mu „skine glavu“, što je začinjeno fotomontažom sa namaknutom omčom oko Vučićevog vrata; drugi put ga je osam ubica čekalo kod Jajinaca, pa su se zaverili američki i neki drugi ambasadori, pa onda Rusi i njegovi naprednjaci, pa „Šiptari“, „Ustaše“ i „Balije“, tu su jašta i CIA, MI6 i drugi sumnjivci.

Igra se na biblijski arhetip – on je David. On je objektivno slabiji, ali je njegova hrabrost tolika da će pobediti sve sile koje su se protiv njega zaverile“, kaže za DW sociolog Jovo Bakić, docent na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Tu i tamo Vučić sam podgreje to da razne mračne sile žele da ga spreče da uradi dobro za Srbiju. Onda, razume se, njegovi tabloidi po komandi temu razvijaju dalje. Cilj je da se stalno stvara psihoza o njegovoj navodnoj životnoj ugroženosti“, dodaje Bakić. „To je magla koja se namerno podiže da bi se narod bavio time kako je neustrašvi vođa spreman da uradi sve za Srbiju pa i da žrtvuje svoj život.“

Premda naš sagovornik ukazuje da se jedna te ista metoda vremenom izraubuje – svi znamo šta je bilo sa dečakom koji je vikao „vuk, vuk!“ – izborni rezultati, tiraži i gledanost režimskih medija metodi Vučićeve propagande i dalje daju za pravo. Jedan je Kraljevčanin ovom novinaru ispričao scenu kojoj je prošle sedmice, posle pomenute antiterorističke vežbe i Vučićevog govora, svedočio sa terase. Grupa pokislih penzionera sa gedžetima SNS promiče i međusobno se bodri: „Hoće da ga ubiju, ali malo morgen.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari