DW: Svrha vojne parade u Nišu veličanje Aleksandra Vučića 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Čemu je služila demonstracija ruskog oružja na ulicama Niša i to dan nakon Dana pobede i da li je bilo ičega osim širenja kulta ličnosti Aleksandra Vučića, pitanja su iz analize beogradskog novinara Andreja Ivanjija u autorskom tekstu za Dojče vele (DW).

„Zapad Evrope slavi Dan oslobođenja 8. maja. Istok slavi Dan pobede 9. maja. Razlika u datumu je istorijski određena. Srbija je ove godine 10. maja održala vojnu paradu u Nišu, povodom kapitulacije nacističke Nemačke, pod sloganom ‘Odbrana slobode'“, podseća autor, navodeći kako „zvanično nije stiglo nikakvo objašnjenje za pomeranje vojne parade“.

Po njegovoj oceni, „razlog je razumljiv“ jer je 9. maja predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao na regionalnoj konferenciji u Tirani, „pa je tako centralna manifestacija povodom Dana pobede prilagođena njegovim obavezama“.

Dalje se navodi kako je parada „trebalo da ostavi utisak da je inspirisana antifašističkim evropskim vrednostima“, a „ispostavila se kao demonstracija moći i širenje kulta ličnosti šefa države i vrhovnog komandanta – prisustvo Vučića bilo je važnije od poštovanje istorije“.

Autor podseća da je velika vojna parada najpre je bila planirana za 24. mart, dvadesetu godišnjicu početka vazdušnih napada NATO, ali da su iz Brisela i Vašingtona upozorili iz Vašingtona i Brisela kako bi to bilo „previše čak i za Srbiju“ kojoj Zapad „toleriše špagu između ljubavi prema Rusiji i Vladimiru Putinu i pragmatičnog približavanja Evropskoj uniji“.

„Jer to je moglo da se shvati kao zveckanje oružjem ili u najmanju ruku kao provokacija NATO koji se nerado seća krajnje spornog povoda i ishoda vazdušnih napada na Srbiju“, ocenjuje autor analizi okolnosti i razloga vojno-policijske parade, navodeći kako se „Vučić se tome povinovao“.

Vojna parada u Nišu je, kako se navodi, bila „paradni primer pokušaja srpskog državnog vrha da premosti političko-istorijsku podeljenost u koju je uterao zemlju“.

„Sa jedne strane predsednik Vučić uverava da je članstvo u EU prioritet spoljne politike Srbije“, ističe autor, navodeći kako su „sa druge strane ‘zvezde’ vojne parade u Nišu bili su ruski borbeni avioni Mig 29, ruski vojni helikopter Mi-35, ruski tenkovi T-72, koji su kupljeni ili dobijeni na poklon od Ruske Federacije“.

Autor ocenjuje da je parada bila „demonstracija moći, koja je glorifikovala predsednika države Aleksandra Vučića i pokazala gde je Srbija pod njegovim vođstvom“.

„To nije imalo mnogo veze sa antifašističkim vrednostima na kojima se temelji EU i na koje se inače podseća povodom Dana pobede“, navodi u analizi, uz ocenu da „iako u Srbiji ne manjka megalomanije, beg od realnosti ipak ima svoje granice“.

„Svrha vojne parade u Nišu je bilo veličanje čoveka koji je sebe stavio iznad parlamenta i vlade: Aleksandra Vučića. Narodu su predstavljene vizija jake, vojno vaskrsle, međunarodno cenjene Srbije između Istoka i Zapada, nada u bolji život i sopstvena veličina. Vizija na kojoj se zasniva njegova vlast“, zaključuje u analizi za DW beogradski novinar Andrej Ivanji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari