EK: Dobrosusedski odnosi između Srbije i Crne Gore ključni su na putu u EU 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska komisija je povodom diplomatskog spora Srbija-Crna Gora ponovo istakla da je evropski komesar Oliver Varheji u jučerašnjoj poruci „podvukao da su poštovanje dobrosusedskih odnosa i regionalna saradnja  ‘ugaoni kamen’ procesa proširivanja, kao i stabilizacije i pridruživanja“.

To je u Briselu izjavila Varheijeva port-parolka Ana Pisonero, koja je istakla da su i Srbija i Crna Gora na putu integracije u EU i da je zato, kako je podvukla, „za Evropsku uniju bitno da se izbegnu potezi koji mogu dovesti u pitanje uzajamne prijateljske odnose“.

Predstavnica za štampu u EK Ana Pisonero je time odgovorila na pitanje koje je video-vezom postavio novinar jednog crnogorskog medija i koji je zatražio mišljenje EK da li je komesar Varheji svojom porukom da Podgorica povuče odluku proterivanju ambasadora Srbije imao na umu „širi istorijski okvir“ da je 1918. Crna Gora izgubila nezavisnost i bila pripojena Srbiji.

Varhejeva port-parolka je takodje naglasila da je „očuvati dijalog i atmosferu uzajamnog poverenja iznad svega najvažnije, a posebno između zemalja koje su na putu ka Evropskoj uniji“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari